Alegerile parlamentare din RM. Protest la CEC: Partidele cer mai multe secţii de votare în străinătate

Protest la CEC, 07.06.2021. Se cer mai multe secţii de votare în diaspora
Protest la CEC, 07.06.2021. Se cer mai multe secţii de votare în diaspora (jurnal.md)

Sute de cetăţeni au protestat luni în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău, solicitând instituţiei să-şi revizuiască decizia din 5 iunie şi să majoreze numărul secţiilor de votare din afara ţării.

La protest au participat susţinători şi lideri ai mai multor partide politice şi concurenţi electorali. Aceştia au scandat: „Vrem să votăm! Diaspora e cu noi!”.

CEC a fost criticată dur, iar hotărârea sa din 5 iunie a cauzat proteste întrucât s-a decis aprobarea doar a 139 de secţii de votare pentru alegătorii din străinătate, deşi Ministerul de Externe a solicitat deschiderea a 191 de secţii de votare.

Mai multe partide cer un număr mare de secţii de votare în străinătate, după ce alegătorii din diaspora au votat-o masiv pe Maia Sandu aceasta câştigând alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Nu putem accepta sfidarea legii, batjocora faţă de diasporă şi încercarea disperată a lui Dodon de fraudare a alegerilor, a declarat în context vicepreşedintele PAS Sergiu Litvinenco, menţionând că PAS împreună cu alte trei partide au contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărârea instituţiei electorale privind secţiile de votare din diasporă.

„Sperăm ca CEC-ul mâine să-şi revizuiască hotărârea ilegală, astfel încât cele 4 cereri de chemare în judecată să rămână fără obiect”, a scris acesta pe contul său de socializare.

Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandr Slusari a reamintit, în cadrul protestului, că membrii CEC au preferat să deschidă mai multe secţii în stânga Nistrului, unde autorităţile constituţionale de la Chişinău nu au acces decât în disapora. „Ceea ce au decis ei trece orice linie roşie şi linie a absurdului.”

La protest au participat membrii şi susţinătorii PAS, Platformei DA, PUN, PLDM şi AUR.

În consecinţă, în şedinţa de urgenţă convocată luni, CEC a amânat pentru marţi, 8 iunie, revizuirea deciziei contestate privind stabilirea numărului secţiilor de votare pentru diaspora la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe