SUA, UE ar fi gata să relanseze un dialog pentru a aborda agresivitatea Chinei
alte articole
Săptămâna trecută, Secretarul american de Stat Antony Blinken a cerut Chinei să se ferească de ceea ce a descris drept „coerciţia şi agresiunea” Beijingului în regiunea Indo-Pacific.
Miercuri, Blinken urmează să relanseze un dialog SUA-UE cu privire la modul de combatere a asertivităţii crescânde a Chinei, a declarat Financial Times (FT) citând surse anonime.
Se aşteaptă ca dialogul, care a fost blocat în mandatul Trump din cauza tensiunilor dintre UE şi SUA, să se concentreze pe o serie de probleme, inclusiv pe cele legate de drepturile omului, securitate şi inteligenţă artificială.
O sursă a FT a susţinut că administraţia Biden nu urma să adere la o abordare dură, de genul celei a lui Donald Trump, care ar putea complica cooperarea dintre Bruxelles şi Washington.
O altă persoană din interior a ţinut să sublinieze că schimbul recent de replici acide - la întâlnirea din Alaska, de săptămâna trecută - dintre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi Yang Jiechi, care a condus ostilităţile de partea chineză, nu înseamnă că Washingtonul nu va dezvolta legături cu Beijingul.
„Teatrul din jurul declaraţiilor de deschidere nu reflectă discuţiile civilizate, sincere şi de fond care au urmat. Suntem clari că alte naţiuni nu ar trebui să simtă presiunea de a alege între SUA şi China şi că vom colabora cu China atunci când evaluăm că este în interesul poporului american", au declarat sursele FT.
Secretarul de stat a declarat la acea vreme că SUA „vor discuta preocupările noastre profunde legate de acţiunile Chinei, inclusiv în Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacuri cibernetice asupra Statelor Unite, coerciţia economică a aliaţilor noştri”. Blinken a adăugat că toate acestea ameninţă „ordinea bazată pe reguli care menţine stabilitatea globală”.
În acest context, FT l-a citat pe Maaike Okano-Heijmans, un expert UE-Asia la Institutul Clingendael, cu sediul la Haga, care a declarat că guvernele europene sunt îngrijorate de cooperarea cu Washington, având în vedere consensul bipartisan şi dur al SUA faţă de China.
"Abordarea Biden este diferită, deoarece este vorba de multilateralism. Asta este pozitiv. Dar Alaska a atras atenţia că tonul poate fi mai dur decât se aşteptau unii. Mă întreb dacă asta îi va face pe europeni puţin mai îngrijoraţi", a declarat Okano-Heijmans.
„China foloseşte constrângerea şi agresiunea pentru a eroda în mod sistematic autonomia în Hong Kong, a diminuat democraţia din Taiwan, a abuzat de drepturile omului în Xinjiang şi Tibet şi a afirmat revendicările maritime din Marea Chinei de Sud, care încalcă dreptul internaţional”, a declarat Blinken reporterilor lunea trecută.