SUA notifică Beijing-ul că va impune sancţiuni companiilor chineze care achiziţionează ţiţei iranian

O şalupă rapidă a Gărzii Revoluţionare Iranieie trecând pe lângă o navă petrolieră aproape de portul Bandar Abbas, din sudul Iranului, 2 iulie. (Atta Kenare / AFP / GettyImages)
A.P.
18.03.2021

O dimensiune esenţială a politicii stricte a administraţiei Trump faţă de China şi Iran a fost de a pedepsi companiile chineze prinse transferând petrol iranian sancţionat, lucru care se făcea adesea prin procedeul numit „ghosting” - oprirea transponderelor care semnalizează poziţia navelor - de către petroliere iraniene, sau, în alte cazuri, prin transferuri de la navă la navă efectuate în largul coastelor, pentru a evita detectarea.

De când preşedintele Biden a preluat funcţia, au existat numeroase rapoarte despre faptul că importurile „ilicite” de petrol iranian ale Chinei au crescut dramatic, lucru care a generat critici din partea adversarilor Iranului din SUA, care acuză Casa Albă că „închide ochii” în privinţa aplicării sancţiunilor.

Pentru a complica şi mai mult lucrurile, administraţia Biden caută o cale de întoarcere la acordul nuclear iranian, care să nu creeze probleme cu Israelul, care a avertizat deja că va ataca Republica Islamică unilateral dacă acest lucru se întâmplă.

Săptămâna aceasta, un înalt funcţionar al administraţiei Biden a recunoscut pentru Financial Times, că exporturile interzise de petrol iranian către China au crescut "de ceva timp", deoarece Beijingul continuă să fie colacul de salvare al Teheranului pentru eludarea sancţiunilor impuse de mai mulţi ani. China a jucat, de asemenea, un rol major în menţinerea exporturilor de petrol din Venezuela.

Dar acum, aşa cum relatea FT miercuri, „Administraţia Biden a comunicat Beijingului că va aplica sancţiunile din epoca Trump împotriva petrolului iranian, pe măsură ce transferurile din regimul islamic către China au crescut, a spus un înalt oficial american”.

În ciuda faptului că oficiali de la Casa Albă continuă să afirme că „prioritizează” reintrarea în acordul nuclear, eforturile în acest sens fiind blocate până în prezent, deoarece Teheranul solicită ridicarea sancţiunilor americane ca precondiţie pentru începerea tratativelor, oficialul american de rang înalt citat de FT a remarcat: „Am spus chinezilor că vom continua să ne impunem sancţiunile". "Nu va exista nicio lumină verde dată tacit", a adăugat oficialul, însă aplicarea ar putea lua forma "sancţiunilor secundare" care vizează companiile chineze prinse transferând petrol iranian.

Înaltul oficial a descris, în interviul de la FT, că acest lucru s-ar putea opri, teoretic „fie ca parte a unui set de paşi reciproci, fie ca parte a unei reveniri depline în conformitate” cu JCPOA. "În cele din urmă, obiectivul nostru nu este să aplicăm sancţiunile; este să ajungem la punctul în care ridicăm sancţiunile şi Iranul îşi inversează etapele [parcurse în procesul, n.r. ] nuclear".

În ianuarie, Indonezia a confiscat două supertancuri - MT Horse sub pavilion iranian şi MT Freya, aparţinând de o companie cu sediul în Shanghai - care transferau ilegal petrol iranian în largul mării.

Se crede că astfel de încălcări ale sancţiunilor se întâmplă săptămânal prin diferite mijloace, care includ, de asemenea, exploatarea navelor sub companii de tip shell. Această ultimă „ameninţare” a Casei Albe de a deveni serioasă în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor „secundare” (referitoare la transferurile chinezeşti) pare în cele din urmă să creeze o pârghie, pe măsură ce SUA negociază „indirect” cu iranienii prin intermediul oficialilor europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor