AIEA: Este posibil ca Phenianul să fi redeschis o centrală de reprocesare a plutoniului

S-ar putea ca Phenianul să fi început să reproceseze plutoniul, conform datelor obţinute de agenţia ONU de monitorizare a activităţii nucleare. Deşi agenţia nu poate fi sigură, imaginile de satelit au arătat activităţi de extindere la o centrală de retratarea plutoniului.
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta).
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta). (Captură Foto)

O centrală nord-coreeană de reprocesare a plutoniului în vederea utilizării în arme nucleare s-ar putea să fi fost redeschisă, a anunţat luni Agenţia Internaţională a ONU pentru Energie Atomică (AIEA).

“Există indicaţii că centrala de reprocesare din Yongbyon a fost reactivată”, a susţinut Fredrik Dahl, purtător de cuvânt al AIEA.

Din moment ce agenţiei ONU nu i s-a permis să inspecteze complexele nucleare nord-coreene, după ce a fost alungată din statul comunist izolat în 2009, şeful agenţiei Yukiya Amano a avertizat: “Observăm doar prin imagini de satelit. Nu putem fi siguri”.

Totuşi, datele de satelit asupra principalului complex nuclear Yongbyon au arătat o “reluare a activităţilor la reactorul de 5 megawaţi, extinderea unităţii ce găzduieşte centrifugele”, precum şi deplasări de vehicule, transport de materiale, aburi şi evacuări de apă fierbinte.

Centrifugele îmbogăţesc uraniul - un proces care poate purifica elementul la nivelul necesar pentru utilizarea într-o armă nucleară. Reprocesarea implică obţinerea de plutoniu din combustibilul nuclear folosit, aceasta fiins o altă opţiune în crearea de bombe.

În luna februarie, şeful spionajului american, James Clapper, a avertizat că Phenianul ar putea începe procesul de recuperare a plutoniului la complexul din Yongbyon “în câteva săptămâni sau luni”.

Coreea de Nord a desfăşurat ultimul său test nuclear în luna ianuarie, cel de-al patrulea începând cu 2006. După testul nuclear, statul comunist a testat o rachetă balistică de rază lungă şi a fost supus unui val intens de presiuni, inclusiv sancţiuni mai dure din partea NATO în luna martie, care au fost susţinute şi de China, un aliat major al Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe