SUA trimite 130 de consilieri militari în Irak
alte articole
Statele Unite a suplimentat personalul militar din Irak cu 130 de soldaţi în ceea ce Pentagonul numeşte o misiune menită să evalueze amploarea crizei umanitare cu care se confruntă zecile de mii de civili izolaţi pe muntele Sinjar.
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat, marţi, că misiunea "nu este un tip de operaţiune terestră de luptă".
Un alt oficial al apărării, sub protecţia anonimatului, a declarat că forţele suplimentare fac parte din forţele de operaţiuni speciale a căror misiune este să evalueze situaţia din zona Sinjar şi să dezvolte opţiuni de asistenţă umanitară, suplimentare eforturilor desfăşurate în prezent de Statele Unite.
Cele 130 de cadre militare, care suplinesc cei 250 de consilieri militari aflaţi deja în Bagdad şi Erbil, au ajuns marţi în oraşul Erbil, în estul muntelui Sinjar.
Aceştia vor coopera cu reprezentanţii departamentului de Stat şi ai Agenţiei americane de Dezvoltare Internaţională pentru a preveni actele potenţiale ale genocidului comis de luptătorii extremişti ai Statului Islamic, care i-a forţat să-şi părăsească satele, potrivit oficialului american.
Într-un demers separat, Uniunea Europeană nu a reuşit, marţi, să ajungă la un consens cu privire la furnizarea de armament către kurzii irakieni care se confruntă cu Statul Islamic, dar a precizat că fiecare membru al Uniunii va putea trimite armamentul în cooperare cu Bagdad.
Duminică, preşedintele kurzilor irakieni a cerut comunităţii internaţionale să ofere kurzilor armament necesar în combaterea grupului extremist, a cărui avansare în nordul Irakului a atras atenţia puterilor mondiale.
„Ambasadorii au luat act de cererea urgentă a autorităţilor regionale kurde către anumite state membre pentru susţinere militară şi au subliniat nevoia de a considera această cerere în coordonare strânsă cu autorităţile irakiene", a declarat purtătorul de cuvânt al şefului afacerilor Externe ale UE.
Diplomaţii afirmă că unele state ale Uniunii Europene s-au opus trimiterii de armament, însemnând că nu există un consens la nivelul blocului în acest sens, dar că nu pot împiedica alte ţări să trimită armament dacă acestea doresc să o facă.
Printre ţările care s-au arătat în favoarea furnizării de armament se află Franţa, Italia şi Republica Cehă, au apreciat diplomaţii.