Iranul arestează un fost jurnalist rus pentru spionaj în favoarea Israelului

Iulia Yuzik (Facebook)
Andrei Popescu
04.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Iranului la Moscova, Mehdi Sanai, pentru a explica arestul fostei jurnaliste Iulia Yuzik, în Iran, învinuită de spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că ministerul a convocat ambasadorul Iranului pentru a stabili circumstanţele incidentului şi pentru a asigura drepturile legale ale învinuitului.

Un purtător de cuvânt al ambasadei, Andrei Ganenko, a explicat că Yuzik a zburat la Teheran ca urmare a unei invitaţii private pe 29 septembrie şi a fost arestată joi în hotelul în care era cazată. Ambasada a aflat vineri despre arestare.

"Este acuzată că a lucrat pentru serviciile de securitate israeliene", a afirmat Ganenko, citând-o pe mama lui Yuzik care a vorbit pe scurt fiicei sale după arestare. „Încă nu am primit o notificare oficială de la autorităţile locale.”

Potrivit fostului ei soţ, Boris Voiţehovski, Yuzik, în vârstă de 38 de ani, a fost arestată de către membrii Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC) după ce au forţat uşa apartamentului din hotelul în care locuia.

"Reprezentantul consulatului Rusiei se află acum la Ministerul iranian de Externe, care încearcă să rezolve această problemă", a raportat Al Jazeera, adăugând că Yuzik a vizitat anterior Iranul ca jurnalist. „[De data aceasta] a mers acolo ca persoană privată. Tocmai a mers acolo, a stat la hotel, a discutat cu jurnaliştii locali. ”

Voiţehovski a explicat că fosta sa soţie „nu are avocat, iar o instanţă iraniană va decide sâmbătă dacă o va lăsa să plece sau va face presiuni oficiale pentru a rămâne în arest”.

El a susţinut, de asemenea, că „Yuzik nu are cetăţenie israeliană sau viză pentru această ţară şi a vizitat ultima dată Israelul în urmă cu aproximativ 15 sau 17 ani pentru a face reportaje despre viaţa cotidiană a armatei israeliene pentru publicaţia Komsomolskaia Pravda”.

Yuzik a ajuns faimoasă în 2003 datorita cărţii sale, Nevestele lui Allah, care explorează viaţa atacatorilor sinucigaşi din regiunea rusă foarte populată cu musulmani din Caucazul de Nord.

Ea a lucrat anterior ca reporter pentru Komsomolskaia Pravda şi jurnalul Russian Newsweek.

Arestarea cetăţenilor ruşi în Iran este extrem de neobişnuită, având în vedere relaţiile strânse dintre cele două ţări, Moscova oferind Teheranului sprijinul ferm împotriva sancţiunilor impuse de SUA regimului iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor