SUA susţine că forţele lui Assad au folosit sarin în Siria
alte articole
Administraţia Obama susţine că este posibil ca arme chimice să fi fost folosite în Siria, fapt care a determinat apeluri în Congresul american pentru o extindere a ajutorului american pentru rebelii sirieni care luptă împotriva forţelor guvernamentale.
Într-o scrisoare publică trimisă senatorilor, Casa Albă susţine că serviciile secrete americane cred "mai mult sau mai puţin că regimul sirian a folosit arme chimice pe o scară mică în Siria, în special sarin".
Vorbind în Emiratele Arabe Unite, secretarul american al apărării Chuck Hagel a citit porţiuni ale scrisorii. "Nu putem confirma originea acestor arme, dar noi credem că orice utilizare a armelor chimice în Siria este posibil să provină de la regimul lui Assad", a spus el.
Hagel a declarat că orice utilizare a acestor arme trebuie investigată în profunzime.
"Aceasta este o problemă serioasă. Trebuie să cunoaştem toate faptele", a afirmat el.
Casa Albă a declarat că evaluarea este preliminară şi nu este suficientă pentru a schimba "decizia" Statelor Unite cu privire la problemă, deoarece fapte "credibile şi coroborate" sunt necesare pentru a ghida politica SUA.
Preşedintele Barack Obama a declarat că utilizarea de către Siria a armelor chimice ar fi un "element ce ar schimba" poziţia SUA privind o intervenţie în războiul civil sirian ce durează de doi ani.
La Capitol Hill, senatorul republican John mccain - unul dintre destinatarii scrisorii Casei Albe - a răspuns cu promptitudine.
"Preşedintele Statelor Unite a spus că dacă Bashar al-Assad va folosi arme chimice, acest lucru ar schimba poziţia SUA şi ar reprezenta o încălcare a liniei roşii. Cred că este destul de evident că linia roşie a fost încălcată", a spus el.
Timp de mai mult de un an, McCain a spus că ajutorului militar american pentru rebelii sirieni îi lipseşte desfăşurarea unor trupe americane de pe teren. El şi-a repetat apelul joi, etichetând ajutorul actual drept "jumătatea neletală a întregului".
"Acum sper că administraţia va lua în considerare ceea ce am recomandat în timpul celor doi ani de vărsări de sânge şi masacru", a spus senatorul. "Şi că va oferi o zonă sigură în care să poată opera opoziţia, că va stabili o zonă fără zboruri şi că va furniza arme pentru oamenii şi mişcarea de rezistenţa în care avem încredere".
Casa Albă susţine că Statele Unite fac presiuni pentru o anchetă minuţioasă a Naţiunilor Unite în scopul stabilirii exacte a ceea ce a avut loc în Siria.
Dar unii parlamentari democraţi au început să îşi arate deschiderea faţă de un răspuns american mai puternic la masacrul din Siria, inclusiv preşedintele Comitetului de Relaţii Externe a Senatului, democratul Robert Menendez.
"Trebuie să schimbăm limitele impuse [Siriei]. Şi asta înseamnă că trebuie să ajutăm opoziţia în aşa fel încât să producă o schimbare a calculelor lui Assad", a spus el.
Întrebat dacă el crede că au fost folosite arme chimice în Siria, Menendez a declarat: "Va trebui să aşteptăm şi să vedem."