Corlăţean: România va contribui la misiunile NATO, din Afganistan, şi după 2014

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.04.2013

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe a anunţat, marţi, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO, faptul că România va contribui la viitoarea misiune condusă de NATO în Afganistan.

Titus Corlăţean a participat, la Bruxelles, la discuţiile Aliate în formatul consacrat al Consiliului Nord-Atlantic, la reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC), precum şi la întâlnirea statelor Aliate cu partenerii contributori la operaţia NATO din Afganistan – ISAF.

Discuţiile Alianţei s-au axat pe evoluţiile în Afganistan şi prezenţa Alianţei în această ţară după anul 2014, perspectivele cooperării NATO cu Federaţia Rusă, parteneriatele Alianţei, aspecte ale securităţii globale cu relevanţă pentru Alianţa Nord-Atlantică, cu referiri la potenţialul periculos al situaţiei din Siria asupra Turciei, respectiv la problemele nord-coreene.

În privinţa cooperării NATO-Rusia ministrul Afacerilor Externe a punctat necesitatea unei etape calitativ superioare în transparenţa între Rusia şi Aliaţi, inclusiv în ce priveşte exerciţiile militare. Ministrul Corlăţean susţine proiectele de cooperare practică dintre NATO şi Rusia, un exemplu de colaborare cu perspective deosebite fiind programul de cercetare avansată în domeniul telemedicinei, desfăşurat sub egida NRC, program în care România şi Rusia sunt co-directori de proiect.

“Şeful diplomaţiei române a abordat subiectele de pe agenda reuniunii pornind de la interesele prioritare ale României la NATO, printre acestea figurând: necesitatea implicării întregii comunităţi internaţionale în efortul de susţinere a stabilităţii şi securităţii în Afganistan, importanţa acţiunilor de cooperare a Alianţei cu Rusia, asigurarea unui profil sporit al parteneriatelor NATO, ca dimensiune strategică a abordării cuprinzătoare a Alianţei în domeniul securităţii, în paralel cu atenţia acordată de ţara noastră evoluţiilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”, informează reprezentanţii instituţiei.

Potrivit aceloraşi surse, oficialul român “a subliniat importanţa climatului regional şi a relaţiilor Afganistanului cu vecinii, securitatea Afganistanului nu poate fi izolată de evoluţiile generale din societatea afgană. Principalele priorităţi sunt reprezentate de finalizarea procesului de tranziţie, pregătirea corespunzătoare a alegerilor din 2014 şi stabilirea detaliilor angajamentelor internaţionale post-2014. Miniştrii aliaţi au decis lansarea fazei a doua a Fondului Voluntar pentru întreţinerea elicopterelor de fabricaţie rusească, aflate în dotarea forţelor afgane.”

Ministrul Afacerilor Externe susţine continuarea eforturilor NATO asupra dezvoltării parteneriatelor din zona mediteraneană, pentru a putea contribui la stabilitatea şi securitatea întregii regiuni.

Titus Corlăţean a reafirmat “solidaritatea României cu Turcia, în calitate de partener strategic şi Aliat. Totodată, a exprimat preocuparea ţării noastre în ce priveşte deteriorarea climatului de securitate în Siria şi susţinerea faţă de eforturile de identificare a unei soluţii politice pentru criza din această ţară.”

Potrivit comunicatului „miniştrii aliaţi de externe au adoptat, cu această ocazie, o declaraţie prin care condamnă declaraţiile şi acţiunile provocatoare recente ale R.P.D. Coreea, cu un impact profund negativ asupra stabilităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană, precum şi la nivel internaţional. Declaraţia solicită regimului de la Phenian abţinerea de la acte provocatoare şi reconfirmă, în paralel, angajamentul Alianţei faţă de pacea durabilă şi obiectivul denuclearizării verificabile a Peninsulei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor