Răpirea a doi episcopi ortodocşi pune în evidenţă pericolul care planează asupra creştinilor din Siria
alte articole
Răpirea luni la Alep a doi episcopi şi uciderea prelatului care conducea maşina sunt o confirmare dramatică a circumstanţelor tragice pe care le trăieşte comunitatea creştină în Siria, hărţuită de grupări rebele care îi consideră pe preoţi colaboratori ai regimului lui Bashar al Assad. Potrivit guvernului sirian, rebeli înarmaţi i-au răpit pe episcopul Paul (Yazigi) de Alep şi Alexandretta şi pe episcopul sirian ortodox, Ioan (Ibrahim) de Alep, în timpul unei misiuni umanitare, notează ziarul El Pais.
Guvernul Assad care a informat despre răpire a precizat într-un comunicat că astfel de 'operaţiuni teroriste' sunt comise împotriva 'unor lideri intelectuali şi de opinie, plătite deja cu viaţa de proeminenţi lideri religioşi şi academicieni ai islamului, precum Mohamed Saed Ramadan Al Buti'. Agenţia oficială Sana, citând surse ale guvernului, informase marţi că 'autorii acestui atac brutal sunt mercenari ceceni care operează sub conducerea Frontului Al Nusra (afiliată recent la Al-Qaeda)'. Agenţia a denunţat 'actele de profanare ale moscheilor şi bisericilor şi atacurile împotriva clericilor musulmani şi creştini care au loc în Siria la îndemnul sloganurilor islamiste şi apostate, proferate de Al-Qaeda şi de Fraţii Musulmani şi de agenţii arabi care implementează agende imperialiste şi sioniste pentru a destabiliza Siria'.
Marţi a apărut o confuzie privind eliberarea celor doi episcopi. Organizaţia creştină L'Oeuvre d'Orient a anunţat eliberarea celor doi prelaţi în jurul orelor 14.00 şi faptul că s-ar afla în Biserica ortodoxă greacă Sf. Ilie din Alep. Totuşi, Liga Ortodoxă Siriană care îi reuneşte pe credincioşii acestei comunităţi a dezminţit miercuri ştirea, informând că nu ştie unde se află cei doi episcopi. La rândul său, Vaticanul a emis miercuri un apel privind eliberarea celor doi episcopi şi altor sacerdoţi creştini sechestraţi. Nu este prima dată când preoţii creştini sunt ţinta atacurilor în războiul civil sirian care a început acum doi ani şi a făcut deja 70.000 de morţi.
În septembrie, preotul ortodox Fadi Jamil Hadad a fost găsit mort la Damasc, după ce fuseseră purtate negocieri pentru eliberarea lui. În urmă cu două luni, preotul ortodox grec Maher Mafouz şi părintele catolic armean Michel Kayyal au fost răpiţi dintr-un autobuz de un grup de rebeli. Web-ul Ora Pro Siria, care a ajutat la trimiterea a numeroşi misionari italieni în această ţară, a informat în repetate ocazii despre ameninţările cu care se confruntă comunitatea creştină în această ţară. Potrivit lor, suma cerută ca răscumpărare de rebeli este de 200.000 de euro pentru un creştin răpit.
Comunitatea creştină din Siria, care reprezintă 10% din populaţia de 22 de milioane de persoane, este una din cele mai vechi din lume. În Biblie se spune că Sf. Pavel din Tarsos, apostolul celor umili, s-a convertit în drumul său spre Damasc. De la venirea la putere a familiei Al Assad, în 1971, creştinii au ocupat posturi de conducere în ţară fiind consideraţi parte a unei elite formate din minorităţi care a sprijinit guvernul controlat în principiu de tribul alauit, a cărui religie este o variaţie a şiism-ului musulman. Comunitatea creştină vede însă cu reticenţă revolta împotriva preşedintelui al Assad, ţinând cont de recentele evenimente din Egipt, unde creştinii reprezintă tot 10 la sută din populaţie. Acolo revoluţia a instaurat pe cale democratică un guvern de factură islamistă incapabil să garanteze securitatea străzilor.