Siria utilizează gaz paralizant, susţine un oficial israelian

Un oficial israelian a susţinut marţi că este posibil ca forţele regimului sirian să fi folosit gaz paralizant în timpul luptei cu rebelii.
Oraşul Alep, Siria, aproape distrus de bombardamente. (STR / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
24.04.2013

Un oficial israelian a susţinut marţi că este posibil ca forţele regimului sirian să fi folosit gaz paralizant în timpul luptei cu rebelii.

Generalul de brigadă Itai Brun, un analist militar de vârf, a afirmat că "din informaţiile disponibile reiese că [în Siria] au fost utilizate arme chimice letale. Ce tip de arme chimice? Probabil sarin".

Preşedintele Barack Obama a declarat anul trecut că Siria va întrece "orice limită" dacă va folosi arme chimice, ceea ce înseamnă că ne-am putea aştepta la un răspuns din partea SUA, dacă declaraţiile lui Brun sunt corecte. Şi secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a afirmat anul trecut că folosirea de către Siria a armelor chimice ar putea fi un "element care ar schimba situaţia", potrivit BBC.

Brun a declarat că a văzut fotografii cu victime care aveau spumă la gură şi pupilele contractate, aceste semne arătând că este posibil să fi fost folosit gaz paralizant.

"Una dintre principalele caracteristici ale evenimentelor recente din Siria este utilizarea tot mai mare de rachete sol-sol, proiectile şi arme chimice de către regimul sirian. Se observă o utilizare pe scară largă a rachetelor, proiectilelor şi altor tipuri de armament de către regimul sirian", a declarat el, potrivit NBC News.

Brun a susţinut că a văzut luna trecută victime cu "pupile micşorate, spumă la gura şi alte simptome", şi a adăugat că "tipul de arme chimice folosit a fost probabil sarin, precum şi arme chimice de neutralizare şi neletale".

Sarin a fost iniţial conceput ca pesticid de Germania în 1938, fiind incolor şi inodor. În cantităţi mari, el paralizează muşchii şi provoacă probleme respiratorii grave.

Brun a afirmat că în Siria există mai mult de 1000 de tone de agenţi chimici şi numeroase focoase, potrivit AFP.

"Utilizarea acestor arme ar fi complet inacceptabilă. Reiterăm în termenii cei mai duri obligaţiile regimului sirian de a proteja depozitele de arme chimice şi de a nu utiliza sau transfera astfel de arme către grupurile teroriste, cum ar fi Hezbollah", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, potrivit NBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor