Siria aşteaptă mai mult ajutor financiar de la Rusia şi Iran

Epoch Times România
25.04.2013

Siria speră să primească curând mai mult ajutor financiar de la aliaţii săi, Rusia şi Iran. Pâna atunci, mai are suficiente rezerve valutare pentru a îşi continua războiul împotriva rebelilor care încearcă să-l înlăture pe preşedintele Bashar al-Assad, a declarat guvernatorul băncii centrale, potrivit Reuters.

Vorbind de la sediul băncii unde, pe 8 Aprilie, a explodat o maşină capcană, Adeeb Mayaleh a afirmat: "Ne aşteptam la mult mai mult sprijin din partea ţărilor prietene ... Da, sprijin financiar din Iran şi Rusia şi, ar putea fi vorba şi de alte ţări prietene.”

El a spus că Teheranul i-a acordat deja Siriei o linie de credit de 1 miliard de dolari, mai mult de jumătate din sumă fiind deja utilizată, şi că Rusia imprimă acum bancnote siriene. Anterior, acestea se tipăreau în Germania şi Austria, până când Uniunea Europeană a impus sancţiuni asupra Siriei.

Şeful băncii centrale, al cărui birou este decorat cu un steag sirian mare şi cu portretele încadrate în rame de aur ale lui Bashar al-Assad şi tatălui acestuia, Hafez al-Assad, a declarat că rezervele valutare ale Siriei au fost mai mult decât suficiente pentru a garanta importurile esenţiale pentru statul Sirian şi a plăti salariile angajaţilor la stat.

Mayaleh a criticat UE pentru decizia de săptămâna trecută de a modifica sancţiunile impuse Siriei, permiţând achiziţiile de petrol de la forţele rebele care controlează o parte din zonele estice ale ţării, producătoare de petrol.

Conflictul sirian a devastat economia ţării. Populaţia are electricitate doar sporadic, iar locuitorii din Damasc trebuie să stea la coadă ore în şir pentru pâine sau benzină, care, de multe ori, se termină foarte repede. Preţurile multor alimente şi a bunurilor de bază au crescut anul trecut cu între 50 şi 80 la sută .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor