SUA suspendă discuţiile cu Rusia în privinţa Siriei

Tensiunile diplomatice dintre SUA şi Rusia s-au intensificat dramatic în ultimele două săptămâni, culminând cu o tăiere a dialogului anunţată ieri de Washington.
Confruntarea deceniului: Vladimir Putin şi Barack Obama holbându-se unul la celălalt în marja întâlnirii G20 din Hangzhou, 5 septembrie 2016. (ALEXEI DRUZHININ/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.10.2016

Închizând în mod sumar liniile de comunicaţie, SUA a pus în aplicare o ameninţare lansată săptămână trecută, când secretarul de stat John Kerry a acuzat Moscova de încălcarea termenilor unui acord de încetare a focului în Siria ce fusese conceput cu săptămâni în urmă.

Decizia, anunţată ieri de un purtător de cuvînt, a fost confirmată de Departamentul de Stat american şi, astfel, SUA are la dispoziţie opţiuni limitate în condiţiile în care tragedia din Siria, şi în special pentru rezidenţii oraşului Alep, continuă neabătută.

Este de asemenea o recunoaştere a eşecului secretarului de stat american John Kerry, care a negociat un acord cu omologul său rus Serghei Lavrov, la începutul lunii trecute, pentru a pune capăt ostilităţilor. Acordul s-a prăbuşit aproape imediat. În plus, Kerry a amânat punerea în aplicare a unei ameninţări privind suspendarea dialogului, încercând astfel să salveze armistiţiul prin discuţii telefonice cu Lavrov.

SUA a învinuit Rusia pentru prăbuşirea acordului, acuzând-o de reluarea bombardamentelor asupra zonelor ocupate de rebeli în oraşul Alep – o încălcare directă a prevederilor acordului – alături de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Pe de altă parte, Kremlinul acuză SUA de bombardarea (17 septembrie) unei poziţii deţinute de armata siriană, cauzând zeci de victime pentru armata siriană. Moscova şi Damascul au afirmat că incidentul ar dovedi colaborarea dintre SUA şi ISIS, dat fiind că luptători Daesh au preluat imediat după bombardament, poziţiile deţinute de armata siriană.

SUA a acuzat Kremlinul de comiterea unui atac asupra unui convoi umanitar, două zile mai târziu, pe 19 septembrie, soldat cu 20 de morţi. Atât Rusia cât şi Siria au negat acuzaţia.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a susţinut că răbdarea ţării sale cu Rusia ar fi expirat: “Este clar faptul că nu mai există nimic de discutat între SUA şi Rusia cu privire la oprirea violenţelor continue din Siria şi acest lucru este regretabil”, a declarat el reporterilor în Washington.

Aproximativ 275.000 de civili rămân blocaţi în părţile asediate ale oraşului Alep, inclusiv 100.000 de copii.

“Aceasta nu este o decizie care a fost luată uşor. Din păcate, Rusia nu şi-a respectat propriile obligaţii ... şi fie nu a dorit, fie nu a putut să asigure aderarea regimului sirian la aranjamentele asupra cărora a căzut de acord Moscova”, a adăugat John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Ca o primă consecinţă, SUA va ordona întoarcerea în ţară a oficialilor aleşi pentru a ajuta la crearea unui centru comun ruso-american care ar fi trebuit să coordoneze operaţiunile militare din Siria şi. De asemenea, centrul comun ar fi fost însărcinat cu lansarea unui schimb de informaţii dacă armistiţiul ar fi rezistat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor