Forţa aeriană rusă îşi va continua operaţiunile în Siria

Rusia a declarat că forţa sa aeriană va continua să atace inamicii regimului sirian şi a ignorat avertismentele SUA, susţinând că sunt “stângace”. Washingtonul a cerut Moscovei să îşi ţină avioanele la sol pentru a ajuta la relansarea unui armistiţiu.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.09.2016

Kremlinul a declarat joi că avioanele ruseşti de luptă îşi vor continua operaţiunile în Siria şi a ignorat avertismentul SUA privind potenţiale consecinţe împotriva Rusiei.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a cerut Washingtonului să îşi respecte promisiunea de a separa luptătorii moderaţi ai opoziţiei siriene de jihadişti şi terorişti.

SUA a iritat Moscova după ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a declarat miercuri că Rusia este interesată de suspendarea violenţelor în Siria, întrucât militanţii ar putea exploata golul de acolo şi să lanseze atacuri “împotriva intereselor ruseşti, poate chiar împotriva oraşelor ruseşti”.

Oficialii din Washington aparent iau în considerare răspunsuri mai dure la atacul susţinut de ruşi şi desfăşurat de guvernul sirian asupra oraşului Alep, inclusiv opţiuni militare, în condiţiile în care amplificarea tensiunilor cu Moscova va reduce speranţele pentru o soluţie diplomatică.

Amplificarea violenţelor în războiul civil sirian duce la evaluări tot mai pesimiste din partea celor însărcinaţi cu promovarea unui nou armistiţiu.

“Pe moment, când bombele lovesc peste tot, este foarte dificil să justifici reluarea discuţiilor”, a declarat delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, pentru agenţia de ştiri AFP după o întâlnire cu Papa Francisc la Vatican.

Noua situaţie are loc în ciuda semnelor prietenoase din partea Turciei – un susţinător major al rebelilor care se opun regimului sirian – care a făcut gesturi conciliatorii în efortul de a relansa armistiţiul.

“Trebuie să încercăm mai mult să obţinem un armistiţiu şi o soluţie politică”, a declarat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu reporterilor în Ankara după discuţii cu omologul său iranian, un alt aliat al Damascului.

“Dacă Rusia este pregătită să coopereze cu noi în privinţa armistiţiului şi a ajutoarelor umanitare, atunci noi suntem mai mult decât pregătiţi”, a adăugat Cavusoglu.

Singura speranţă recentă este o declaraţie a Ministerului rus de Externe care a susţinut că, deşi un plan al Washingtonului pentru încetarea ostilităţilor de şapte zile este inacceptabil, Kremlinul este deschis la o “pauză umanitară” de 48 de ore în Alep pentru a uşura suferinţa umană de acolo.

Declaraţia Kremlinului are loc în condiţiile în care avioane de luptă neidentificate au bombardat mai multe brutării în două zone ocupate de rebeli în provincia nordică siriană Alep, au declarat joi activiştii. “O brutărie a fost bombardată în oraşul Anadan în partea nordică a provinciei Alep şi a doua a fost lovită în oraşul Kfar Naha, în partea vestică”, a susţinut un activist local pentru agenţia de ştiri DPA. Rapoarte neconfirmate au susţinut că cel puţin 3 persoane au fost rănite în timpul celui de-al doilea raid.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie de monitorizare cu sediul în Marea Britanie, a raportat lovituri aeriene asupra ambelor zone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor