SUA şi Rusia discută despre cooperare dar nu se înregistrează un progres semnificativ în privinţa Ucrainei
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul primei lor întâlniri de când anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi suportul acesteia pentru separatiştii din estul Ucrainei au dus la o tensionare puternică a relaţiilor dintre Occident şi Kremlin. Dar tonul întâlnirii de marţi a fost unul reconciliator.
Kerry s-a întâlnit cu Putin la reşedinţa sa din staţiunea Soci de la Marea Neagră. Întâlnirea a durat aproape 4 ore şi a fost urmată de o întâlnire separată între Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Cele două tabere au discutat despre cooperarea în privinţa programului nuclear iranian precum şi despre conflictele din Siria şi Ucraina. În timp ce au recunoscut că există neînţelegeri în privinţa Siriei şi a cauzei conflictului din Ucraina, cele două părţi au căzut de acord că trebuie să existe soluţii politice.
Cooperarea pentru blocarea programului nuclear iranian s-a împotmolit după ce Rusia a anunţat planuri pentru a vinde Teheranului sisteme de apărare antirachetă. Kerry, totuşi, nu a ridicat această problemă în timpul întâlnirii de la Soci, dar a declarat că poziţia SUA este binecunoscută şi că problema a fost discutată cu mai multe ocazii.
În privinţa Siriei, Kerry a declarat că nu va putea exista o soluţie fără o tranziţie politică negociată, în contextul în care preşedintele Bashar al-Assad beneficiază de un important suport din partea Rusiei.
Iar în ceea ce priveşte Ucraina, Rusia neagă că trimite ajutoare militare – arme şi soldaţi – rebelilor separatişti din estul Ucrainei, în ciuda unor dovezi tot mai puternice care susţin contrariul. De fapt, Moscova învinuieşte Statele Unite pentru susţinerea guvernului din Kiev şi declanşarea crizei ucrainene.
Dar după întâlnirile de marţi, atât Kerry cât şi Lavrov au subliniat că cele două tabere au împărtăşit unele puncte comune.
“Există anumite neînţelegeri între Rusia şi SUA în legătură cu geneza acestei crize [din Ucraina] şi a estimărilor curente în privinţa evoluţiei sale”, a declarat Lavrov, adăugând că el şi omologul său american au căzut de acord “ca acest conflict ar trebui să fie rezolvat într-o manieră paşnică.”
Întâlnirile au avut loc în aceeaşi zi în care opoziţia rusă a publicat la Moscova un mult aşteptat raport iniţiat de fostul critic al preşedintelui rus, Boris Nemţov, care a fost asasinat în luna februarie în apropierea Kremlinului. Raportul, finalizat de asociaţii şi prietenii săi, susţine că Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble pentru a finanţa rebelii din estul Ucrainei şi pentru a-şi trimite propriile trupe în lupta separatistă.
Raportul, intitulat “Putin: Războiul”, mai susţine că rudele a peste 200 de soldaţi ruşi ucişi recent în Ucraina au primit compensaţii financiare sau au fost ameninţaţi să nu vorbească despre aceste lucruri.
De la începerea luptelor în estul Ucrainei în urmă cu un an peste 6.100 de oameni au fost ucişi, în ciuda unor acorduri şubrede de încetare a focului.
Există temeri că Rusia ar putea începe în orice clipă un război în Ucraina, ţinând cont de rapoartele recente care susţin că au fost comasate trupe la graniţă ruso-ucraineană. De asemenea, s-a raportat că un număr mare de soldaţi ruşi se află deja în Donbas pentru a furniza ajutor paramilitarilor pro-ruşi.
În timpul ceremoniilor organizate la Moscova în 9 mai cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, Kremlinul şi-a etalat puterea militară – mii de soldaţi şi numeroase rachete şi tancuri inundând Piaţa Roşie.
Deşi Putin a dorit să ofere un avertisment celor care doresc să provoace interesele Rusiei, numeroşi lideri occidentali nu au participat la Parada Victoriei datorită situaţiei din Ucraina.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.