SUA se alătură UE, împotriva acordării statutului de economie de piaţă Chinei la OMC

Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.12.2017

SUA a declarat în mod oficial Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) că se opune acordării statutului de economie de piaţă Chinei – o poziţie care, dacă ar fi confirmată, ar permite Washingtonului să menţină taxe ridicate anti-dumping pentru produsele chinezeşti.

Declaraţia, făcută publică joi, a fost depusă ca un memoriu de susţinere a unei dispute a UE cu China ce ar putea avea repercursiuni majore pentru viitorul organismului comercial.

China depune eforturi ca UE să o recunoască ca o economie de piaţă, un titlu care va duce la o reducere dramatică a taxelor anti-dumping aplicate asupra produselor chinezeşti.

SUA şi UE susţin că practicile de control total al statului asupra economiei chineze, inclusiv acordarea exagerată de subvenţii produselor exportate, înseamnă că preţurile interne sunt mult distorsionate şi nu sunt determinate de piaţă.

Numeroşi oficiali americani au subliniat în numeroase rânduri că Beijingul menţine un control strict asupra monedei sale care nu este liber convertibilă, iar acest lucru, combinat cu practicile de folosire a forţei din lagărele de muncă ale Chinei, determină ca preţul produselor chinezeşti să fie mult mai mic decât ar trebui - lucru care echivalează cu acordarea de subvenţii mascate.

O victorie pentru China în OMC ar duce la slăbirea sistemelor de apărare comercială ale multor ţări împotriva unei invazii de produse chinezeşti ieftine. Mai serios, viabilitatea unor industrii occidentale ar fi expusă riscului.

Robert Lighthizer, reprezentatul SUA pentru comerţ, citat de Reuters, a declarat Congresului SUA în luna iunie că acest caz este „cel mai serios litigiu pe care îl avem în prezent la OMC”, adăugând că o decizie în favoarea Chinei „va fi catastrofică pentru OMC”.

Memoriul depus la OMC susţine de asemenea că Beijingul ar trebui să fie tratat în acelaşi mod ca ţările comuniste (acum ex-comuniste) din estul Europei, inclusiv Polonia, România şi Ungaria, care s-au alăturat predecesorului OMC, Acordul General asupra Tarifelor şi Comerţului, la sfârşitul anilor 1960 şi la începutul anilor 1970.

Un oficial american de rang înalt a declarat că ţările respective şi-au câştigat treptat un statut de economie de piaţă, pe măsura diminuării dovezilor privind existenţa unor subvenţii de stat şi a distorsiunilor generate de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor