SUA se alătură Rusiei şi votează împotriva rezoluţiei ONU de condamnare a războiului Kremlinului împotriva Ucrainei

Adunarea Generală ONU (Getty Images)
Redacţia
25.02.2025

Statele Unite s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU care condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, luni, într-o schimbare uimitoare faţă de anii de politică a SUA, informează CNN.

Votul împotriva rezoluţiei susţinute de Ucraina şi de Europa a adus SUA în dezacord cu aliaţii săi europeni de lungă durată şi, în schimb, s-a aliniat agresorului în război, la împlinirea a trei ani de la invazia la scara largă a Ucrainei de către Moscova.

Statele Unite au votat din nou în acelaşi mod ca şi Rusia, mai târziu luni, cu privire la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU propusă de SUA, care nu a numit Kremlinul agresor şi nu a recunoscut integritatea teritorială a Ucrainei. Rezoluţia a trecut fără sprijinul a cinci membri europeni ai Consiliului de Securitate.

Alinierea şocantă a SUA cu Rusia la Naţiunile Unite a venit în contextul în care administraţia Trump a purtat discuţii cu Moscova cu privire la încheierea războiului. Preşedintele Donald Trump şi-a intensificat retorica faţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Partenerii europeni s-au grăbit să se adapteze la schimbarea politicii SUA, iar preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit luni cu Trump la Casa Albă.

Rezoluţia Adunării Generale susţinută de Europa a fost adoptată cu 93 de voturi pentru. Aceasta constată „cu îngrijorare că invazia la scara largă a Ucrainei de către Federaţia Rusă persistă de trei ani şi continuă să aibă consecinţe devastatoare şi de lungă durată nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru alte regiuni şi pentru stabilitatea globală” şi „solicită o dezescaladare, o încetare rapidă a ostilităţilor şi o rezolvare paşnică a războiului împotriva Ucrainei”.

De asemenea, solicită Rusiei „retragerea imediată, completă şi necondiţionată a tuturor forţelor sale militare de pe teritoriul Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

SUA au introdus o rezoluţie rivală a Adunării Generale, care nu numeşte Rusia agresor şi nu recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei.

Rezoluţia „cere o încheiere rapidă a conflictului şi îndeamnă la o pace durabilă între Ucraina şi Rusia”. Rezoluţia deplânge „pierderile tragice de vieţi omeneşti de-a lungul conflictului Rusia-Ucraina” şi reiterează „scopul principal al Organizaţiei Naţiunilor Unite, astfel cum este exprimat în Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, este menţinerea păcii şi securităţii internaţionale şi soluţionarea paşnică a diferendelor”.

Statele Unite au introdus aceeaşi rezoluţie în Consiliul de Securitate. Aceasta a fost adoptată cu 10 voturi în favoare, inclusiv din partea Rusiei, şi cinci abţineri, după ce eforturile europene de a amâna şedinţa au eşuat. Amendamentele propuse pentru a întări formularea, care au fost adăugate rezoluţiei Adunării Generale a ONU, nu au fost adoptate în Consiliul de Securitate din cauza veto-urilor impuse de Rusia.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a lăudat rezoluţia scurtă a SUA, de trei paragrafe, ca un punct de plecare pentru eforturile viitoare în vederea unei soluţionări paşnice.

„Textul pe care l-am adoptat nu este unul ideal, dar, în esenţă, este o primă încercare de a avea un produs constructiv şi orientat spre viitor din partea Consiliului, care vorbeşte despre calea spre pace, mai degrabă decât să arunce conflictul în aer”, a declarat el.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dorothy Shea, a calificat adoptarea rezoluţiei drept prima acţiune a Consiliului de Securitate „de a solicita ferm încetarea conflictului”.

„Această rezoluţie ne pune pe calea păcii. Este un prim pas, dar unul crucial, unul de care ar trebui să fim cu toţii mândri, acum trebuie să îl folosim pentru a construi un viitor paşnic pentru Ucraina, Rusia şi comunitatea internaţională”, a declarat ea după vot.

Cu toate acestea, omologii europeni ai lui Shea au avut cuvinte puternice ca răspuns la adoptarea sa.

„Nu va exista pace şi securitate nicăieri dacă agresiunile sunt recompensate şi dacă legea junglei triumfă”, a declarat ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere.

„Nimeni nu doreşte pacea mai mult decât Ucraina, dar condiţiile acestei păci sunt importante. Doar o pace justă, una care respectă principiile Cartei noastre, va dăinui”, a declarat ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward.

„Şi condiţiile păcii trebuie să transmită un mesaj clar: agresiunea nu trebuie să fie răsplătită. De aceea, nu poate exista echivalenţă între Rusia şi Ucraina în modul în care acest consiliu se referă la acest război. Dacă vrem să găsim o cale către o pace durabilă, Consiliul trebuie să fie clar cu privire la originile acestui război. De asemenea, le datorăm acest lucru oamenilor din Ucraina, care au suferit atât de mult”, a adăugat ea.

„Rusia a ales să lanseze un război de agresiune împotriva unui stat suveran, dar din nou, astăzi, încearcă să estompeze acest fapt”, a declarat Woodward.

„Ce, cum şi în ce condiţii se încheie acest război poate fi decis doar prin negocieri cu Ucraina. Nicio pace nu va fi durabilă fără acordul Ucrainei”, a spus ea.

La începutul zilei, în cadrul Adunării Generale, Shea a îndemnat statele membre să sprijine rezoluţia SUA şi a declarat că SUA „nu pot sprijini rezoluţia Ucrainei şi solicităm retragerea acesteia în favoarea unei declaraţii ferme care să ne angajeze să punem capăt războiului şi să lucrăm pentru o pace durabilă”.

Statele Unite au ajuns să se abţină de la votul asupra propriei rezoluţii în Adunarea Generală, după ce mai multe amendamente au fost adoptate înainte de vot pentru a întări formularea împotriva Rusiei şi a reafirma integritatea teritorială a Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor