SUA pregăteşte o strategie împotriva grupului Statul Islamic

Secretarul american al Apărării Leon Panetta (S), împreună cu Şeful Statului Major, gen. Martin Dempsey, 14 august 2012 la Pentagon
Secretarul american al Apărării Leon Panetta (S), împreună cu Şeful Statului Major, gen. Martin Dempsey, 14 august 2012 la Pentagon (PAUL J. RICHARDS / AFP / GettyImages)

Armata Statelor Unite pregăteşte o strategie împotriva grupului Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIL) de pe teritoriul Irakului, motivând că aceasta ar preveni creşterea ameninţării globale a ramurii super-radicale a Al-Qaeda, a declarat joi Şeful Statului Major al Armatei, generalul Martin Dempsey, potrivit Free Beacon.

”Pregătim o strategie care are o serie de opţiuni de prezentat liderilor noştri aleşi cu privire la modul în care putem să îi oprim pentru început, apoi să le blocăm activitatea, şi în final, să învingem ISIL cu timpul”, a explicat acesta.

ISIL rămâne un grup periculos care doreşte să fondeze un Califat arab. Grupul a câştigat credibilitate şi proeminenţă prin succesele sale, cucerind teritorii semnificative din Irak.

”Acest grup are aspiraţii şi caută un fel de legitimitate religioasă”, a declarat generalul.

Utilizarea brutalităţii sale extraordinare – execuţii în masă şi decapitări publice – a permis grupului să adune militanţi, chiar dacă numărul formal al membrilor săi ajunge la aproximativ 7.000 de luptători.

ISIL s-a folosit de dezinformare şi de războiul informatic pentru a recruta luptători şi pentru a-şi atinge scopurile în timp ce exploatează tineri, copii şi femei, încălcând drepturile civile.

”Sunt foarte periculoşi”, spune Dempsey, adăugând că grupul „guvernează nordul şi vestul Irakului”.

Dempsey nu a exclus folosirea forţei aeriene împotriva ISIL în cazul în care grupul devine o ameninţare directă la adresa Statelor Unite.

În final, pentru a învinge ISIL va trebui să „punem presiune din direcţii multiple şi cu parteneri multipli”, a adăugat generalul. Înfrângerea grupului va necesita şi un guvern responsabil în Bagdad şi o prezenţă sunită pentru moderare în regiune, inclusiv turci şi kurzi.

”Asta nu înseamnă că decidem că ISIL este ultima dintr-o serie de ameninţări şi să o abordăm unilateral”, a declarat generalul.

Dempsey a respins posibilitatea unei cooperări între Statele Unite şi Iran împotriva ISIL, precizând că Teheranul este responsabil de uciderea multor americani în timpul războiului din Irak.

Eşecul armatei irakiene (ce a fost pregătită de Statele Unite) în timpul incursiunii recente a ISIL, reflectă o lipsă de coeziune în rândul forţelor de securitate irakiene.

Liderii militari ”au ajuns la concluzia că nu există niciun motiv pentru a apăra guvernul Maliki”, a declarat Dempsey, făcând referire la regimul preşedintelui irakian Nouri al Maliki.

Comentariile lui Dempsey au fost făcute în timpul Forumului de Securitate de la Aspen, o adunare militară la care au luat parte oficiali din armată şi securitate.

Înaintea lui Dempsey, subsecretarul departamentului de informaţii din apărare, Michael Vickers, a afirmat că cele mai mari ameninţări la adresa securităţii Statelor Unite provin din Siria, unde extremiştii islamici au căpătat amploare, şi de unde grupul ISIL şi-a putut extinde operaţiunile spre Irak.