Israelul omoară personal ONU şi bombardează o şcoală

Autorităţile din Gaza au anunţat, joi, că forţele armatei israeliene au bombardat o şcoală folosită drept refugiu de Organizaţia Naţiunilor Unite, ucigând cel puţin 15 persoane
Palestinieni din cartierul Shejaiya 20 iulie 2014. Peste 60 de palestinieni au fost omorâţi în timpul zilei de duminică, din cauza bombardamentelor israeliene în Gaza. (MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images)
P. P.
25.07.2014

Autorităţile din Gaza au anunţat, joi, că forţele armatei israeliene au bombardat o şcoală folosită drept refugiu de Organizaţia Naţiunilor Unite, ucigând cel puţin 15 persoane, în timp ce totalul deceselor din timpul conflictului a ajuns la 796 de persoane, în mare parte civili, potrivit Reuters.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, şi-a manifestat oroarea faţă de atacul de joi asupra şcolii Beit Hannoun din nordul Fâşiei Gaza.

”Mulţi au fost ucişi – inclusiv femei, copii, cât şi personal al ONU”, a comunicat acesta. ”Circumstanţele sunt încă neclare. Condamnăm puternic acest act”.

La sfârşitului zilei de joi, Ban a ajuns la Cairo unde se aşteaptă să se întâlnească cu secretarul american de Stat, John Kerry, care a contactat mai mulţi oficiali încercând să negocieze un armistiţiu.

Atacul asupra şcolii ”subliniază nevoia de a încheia violenţa”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Kerry.

Dar încă nu se văd progresele negocierilor de pace după cele patru zile petrecute în regiune. ”Rămân diferenţe între părţi”, a afirmat un oficial american, adăugând că John Kerry nu va rămâne în Orientul Mijlociu pentru ”o perioadă nedefinită de timp”.

Armata israeliană a anunţat că a început investigarea incidentului de la şcoală.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Ajutorare Umanitară a ONU (UNRWA) a încercat fără succes să aranjeze cu armata israeliană o modalitate de evacuare a civililor din şcoli, în timp ce rapoartele arătau că zona a fost atinsă şi de rachetele Hamasului.

Pe podea, pe băncile studenţilor şi în curtea şcolii s-au format, în jurul zonei unde ar fi aterizat proiectilul, bălţi pline cu sângele victimelor, potrivit fotografului Reuters.

Sute de familii îndurerate, care erau refugiate în şcoală, au fugit către un spital aflat la câteva sute de metri distanţă.

Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Sănătate al Gaza, a precizat că pe lângă cele 15 persoane decedate, alte 200 de persoane au fost rănite în timpul atacului. Directorul spitalului local şi diferitele centre medicale din jurul Beit Hanoun au primit răniţii.

În teritoriile ocupate din Fâşia Gaza, aproximativ 10.000 de protestatari au mărşăluit pentru susţinerea compatrioţilor lor din Gaza implicaţi în lupte cu armata israeliană. Cel puţin un protestatar a fost ucis şi alţi 200 de au fost răniţi, a precizat un oficial al spitalului.

Un preţ de neimaginat

Peste 140.000 de palestinieni şi-au părăsit casele în cele 17 zile de conflicte dintre Israel şi militanţii din Gaza, mulţi dintre ei căutând refugiu în clădirile ONU. Forţele israeliene încearcă să oprească militanţii Hamas şi aliaţii lor de la lansarea rachetelor către Israel.

Marea Britanie a cerut liderilor palestinieni din Gaza să accepte un armistiţiu necondiţionat. ”Hamas trebuie să accepte un armistiţiu umanitar fără precondiţii”, a declarat acesta.

Liderul Hamas, Khaled Meshaal, a anunţat, miercuri, că luptătorii săi au făcut progrese împotriva Israelului şi şi-a arătat susţinerea pentru un armistiţiu umanitar. Totuşi, acesta a cerut Israelului să uşureze blocada impusă celor 1,8 milioane de persoane din Gaza. Hamas vrea ca Egiptul să deblocheze graniţa cu Gaza, de asemenea.

Numărul deceselor din rândul palestinienilor din Gaza a ajuns la 762, au precizat oficialii palestinieni, joi. Cel puţin 32 de soldaţi israelieni au fost ucişi în timpul conflictelor din Gaza iar militanţii Hamas s-au strecurat pe sub frontieră cu ajutorul reţelei de tuneluri.

Rachetele şi obuzele palestinienilor au ucis şi trei civili din Israel. Aceste atacuri au crescut în intensitate luna trecută după ce Israelul a lansat o represiune asupra membrilor Hamas, provocând pe 8 iulie bombardamente aeriane şi navele, care s-au transformat într-o invazie pe scară largă săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor