Scandal la ONU: „Mi se face rău când ofiţerul KGB, Vladimir Putin, ţine lecţii despre democraţie...”

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili.
Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili. (IRAKLI GEDENIDZE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.09.2013

Oficialii care frecventează sesiunile Adunării Generale a ONU s-au obişnuit cu faptul ca, în fiecare an, în cadrul 'săptămânii ministeriale', când la sediul ONU din New York se strâng zeci de şefi de stat şi de guvern, cel puţin un preşedinte să fie protagonistul unui scandal. De data aceasta, calmul a fost perturbat de preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, al cărui mandat expiră în luna octombrie, scrie în ediţia sa oficiosul rus Rossiiskaia Gazeta.

Saakaşvili a decis să profite de ultimul său discurs la ONU pentru a face un bilanţ al preşedinţiei sale la conducerea Georgiei şi a acuzat Rusia de anexarea celor două provincii rebele georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Mai mult, el s-a arătat sceptic în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor dintre Georgia şi Rusia, 'în pofida venirii unei noi puteri la Tbilisi'.

Rusia nu este interesată ca ţările vecine să aibă o situaţie stabilă, a acuzat liderul georgian, apreciind că Moscova respinge ideea unor guverne puternice în Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, relatează agenţia de presă NewsGeorgia.ru.

'Vechiul imperiu încearcă să-şi recâştige frontierele pierdute. Spre deosebire de cele mai multe state, Federaţia Rusă nu este interesată de existenţa unor ţări stabile în jurul său. Kremlinul doreşte ca haosul să domine în ţările vecine', a declarat Mihail Saakaşvili, adăugând că Uniunea Eurasiatică este îndreptată împotriva progreselor înregistrate de către fostele republici sovietici în relaţia lor cu Uniunea Europeană.

'Mi se face rău când ofiţerul KGB, Vladimir Putin, ţine lecţii despre libertate, valori şi democraţie. El face aceasta în calitate de ultim dictator al Imperiului. Uniunea Eurasiatică este creată ca o alternativă la UE şi Putin o vede ca pe principalul său proiect' , a mai spus preşedintele georgian, citat de agenţia de presă NewsGeorgia.ru.

Delegaţia rusă a părăsit demonstrativ sala, după primele fraze, punând la îndoială 'sănătatea mintală' a liderului georgian, după cum a relatat postul de radio Eho Moskvî.

'În semn de dezacord cu enunţurile făcute de dl.Saakaşvili de la tribuna Adunării Generale a ONU, oficialii ruşi au părăsit sala', a explicat ulterior purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici. Reacţia reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, la atacurile lui Saakaşvili privind politica neoimperialistă a Rusiei în spaţiul postsovietic a fost mult mai dură. 'Starea psihică a preşedintelui Georgiei necesită un examen special', a spus Ciurkin, adăugând că de data aceasta liderul georgian nu a rostit un discurs, ci o colecţie de afirmaţii absurde cu caracter antirusesc şi anticreştin.

În ultimii câţiva ani, liniştea a fost perturbată la ONU de fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, aminteşte Rossiiskaia Gazeta. Acesta se folosea de tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru a acuza SUA de aproape toate păcatele grave din lume. În urma alegerilor din luna august, la putere la Teheran a venit Hassan Rohani, care se pare că a decis să nu repete greşelile diplomatice ale predecesorului său. Preluând mandatul de preşedinte, Rohani a dat clar de înţeles că este dispus să facă, dacă nu chiar totul, cel puţin foarte multe pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA, notează oficiosul rus. Experţii chiar anticipau o întâlnire privată Obama-Rohani 'în marja' Adunării Generale, dar, în ultimul moment, iranienii au făcut un pas înapoi, iar întrevederea nu a mai avut loc.

Înainte de Ahmadinejad, atmosfera 'era încinsă' de liderul venezuelean Hugo Chavez, care a decedat în primăvară de cancer. Odată, ieşind la tribuna ONU imediat după preşedintele SUA, acesta a exclamat:'Încă mai miroase a sulf aici!' Actualul preşedinte venezuelean Nicolas Maduro a renunţat să vină la Adunarea Generală a ONU de la New York, de 'teamă pentru viaţa sa', optând pentru o vizită în China, conform ziarului citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor