Reuters: Armata chineză susţine că va menţine trupele din Hong Kong în barăci

Soldaţi chinezi (Foto: Kevin Frayer/Getty Images – Epoch Times Germania)
Andrei Popescu
09.07.2019

Comandantul militar chinez responsabil de Hong Kong a asigurat un oficial al Pentagonului că soldaţii chinezi nu vor interveni în problemele fostei colonii britanice – un semnal că soldaţii ar rămâne în barăcile lor în contextul noilor tulburări politice, a raportat Reuters marţi.

Camioane cu soldaţi chinezi au intrat în Hong Kong la câteva ore după ce Marea Britanie a returnat Chinei fosta colonie în 1997, generând nelinişti şi întrebări în legătură cu rolul soldaţilor.

General-maiorul Chen Daoxiang a abordat subiectul la începutul unei întâlniri ce a avut loc luna trecută cu David Helvey, asistent adjunct al secretarului american al Apărării pe probleme privind securitatea în zona Indo-Pacific, potrivit unor persoane la curent cu discuţia.

Helvey s-a întâlnit cu Chen la sediul armatei chineze din Hong Kong în 13 iunie – la doar câţiva metri unde, cu o zi în urmă, poliţia s-a ciocnit violent cu manifestanţii care doreau să prevină adoptarea unui proiect de lege care ar permite extrădarea persoanelor în China continentală pentru a fi judecate.

Protestele şi violenţele au continuat de atunci şi, în seara zilei de 1 iulie, cu ocazia aniversării returnării Hong Kong-ului Chinei, sute de manifestanţi furioşi au năvălit şi au vandalizat sediul Consiliului Legislativ al oraşului. Incidentul a avut loc după ce şeful Executivului, Carrie Lam - care este loială conducerii din Beijing - a anunţat că suspendă controversatul proiect de lege pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că, deşi nu va fi supus votului imediat, acesta ar putea oricând să fie readus pe masa discuţiilor. Temându-se că ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul şi că vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, care sunt controlate de Partid, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului. În primele ore ale zilei de 2 iulie, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au ocupat sediul Consiliului, fiind rănite câteva zeci de persoane. Cel puţin 11 bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi pe baza suspiciunii că au încercat să submineze festivităţile de luni, potrivit The Guardian.

Într-o concesie neaşteptată, dacă nu chiar bizară, a Beijingului faţă de manifestanţii din Hong Kong, şeful Executivului fostei colonii britanice, Carrie Lam, a declarat marţi dimineaţă că foarte nepopularul proiect privind extrădarea în China, care a declanşat proteste stradale ample, este “mort”, schimbând declaraţiile anterioare că proiectul “va muri” în 2020, potrivit publicaţiei South China Morning Post. Totuşi, Lam nu a declarat că retrage în mod oficial proiectul de lege, ci doar că acesta este “mort”, ridicând întrebări cu privire la gradul în care măsura ar putea fi revitalizată în viitor.

“General-maiorul Chen a declarat de la bun început că Armata de Eliberare a Poporului nu va încălca principiul îndelungat de a nu interfera în problemele din Hong Kong”, a declarat pentru Reuters o sursă la curent cu acea întâlnire.

Rolul armatei chineze în Hong Kong a fost mult timp unul dintre cele mai sensibile elemente ale predării fostei colonii britanice – prezenţa lor fiind monitorizată îndeaproape de activişti şi diplomaţi străini.

Cetăţenii din Hong Kong se tem că soldaţii ar putea fi desfăşuraţi pentru a pune capăt protestelor, însă şefii poliţiei locale au insistat că forţele lor sunt capabile să menţină ordinea.

Hong Kong a fost returnat statului comunist chinez cu garanţia că timp de 50 de ani oraşul îşi va păstra libertăţile, inclusiv dreptul la protest şi un sector judiciar independent pe care nu îl au cetăţenii din China continentală. Conform mini-constituţiei oraşului, legea fundamentală, problemele externe şi cele de apărare sunt administrate de liderii comunişti din Beijing.

Legea fundamentală prevede că Hong Kong poate cere asistenţă garnizoanei pentru a menţine ordinea publică, însă soldaţii “nu vor interfera cu problemele locale”. Trupele comuniste trebuie să respecte legile locale, care sunt guvernate de un sector judiciar independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor