Hong Kong: Membri ai Triadelor atacă manifestanţi după protestele de duminică, susţine opoziţia

Scenă din timpul atacului la staţia de tren Yuen Long din Hong Kong, 21 iulie 2019
Scenă din timpul atacului la staţia de tren Yuen Long din Hong Kong, 21 iulie 2019 (Screenshot)

Partidul Democrat de opoziţie din Hong Kong investighează atacurile comise duminică aparent de membri ai Triadei împotriva unor pasageri de tren, potrivit CBC.

Bărbaţi îmbrăcaţi în tricouri albe şi alţii înarmaţi cu bastoane au inundat staţia de tren Yuen Long şi au năvălit într-un tren, atacând pasagerii, potrivit unor imagini video surprinse de navetişti şi de Lam Cheuk-ting, parlamentar din Partidul Democrat.

Unii pasageri au participat la protestul anti-guvernamental şi atacul a avut loc după ce câteva mii de activişti au înconjurat biroul reprezentantului Chinei în Hong Kong, ulterior ciocnindu-se cu poliţia.

Lam, care a fost rănit în atacul din Yuen Long, a declarat că este furios că poliţia a acţionat lent după ce i-a alertat cu privire la incident, a susţinut reţeaua de televiziune RTHK finanţată de guvernul fostei colonii britanice.

Lam a precizat că a durat peste o oră până când poliţiştii au ajuns la faţa locului, iar aceştia au eşuat să protejeze publicul, permiţând triadei să îşi facă de cap. Partidul Democrat investighează acum situaţia.

“Hong Kong permite acum triadelor să facă ce vor, să bată oameni pe străzi cu arme?” i-a întrebat Lam pe reporteri.

Poliţia din Hong Kong a declarat luni că nu a făcut nicio arestare la staţia de tren sau în timpul cercetărilor ulterioare într-un sat învecinat, adăugând că investigaţia continuă.

Martori oculari au declarat că grupuri de bărbaţi îmbrăcaţi în alb şi înarmaţi cu bastoane şi beţe din bambus au fost văzute într-un sat învecinat, însă Yau Nai-keung, adjunct al comandantului poliţiei districtului Yuen Long, a afirmat că poliţia nu a văzut nicio armă când a ajuns acolo.

De asemenea, tot duminică, poliţiştii au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa activiştii să intre în districtul financiar al oraşului. Autorităţile locale au blocat centrul oraşului, au desfăşurat 5.000 de ofiţeri de poliţie şi au scurtat ruta pentru noul protest, invocând temeri privind securitatea, după ce marşuri precedente au devenit violente.

Autoritatea Spitalelor a declarat că 45 de persoane au fost rănite în atacul din Yuen Long, una dintre ele fiind în stare critică. De asemenea, aproximativ 13 persoane au fost rănite după ciocnirile cu poliţia în Hong Kong, una în mod grav, a mai afirmat autoritatea.

În plus, câţiva poliţişti au fost răniţi în ciocnirile de duminică după ce manifestanţii au aruncat cu cărămizi, fumigene şi bombe incendiare, potrivit unei declaraţii a poliţiei din Hong Kong.

Milioane de cetăţeni ai Hong Kong-ului au participat la noile proteste, izbucnite iniţial luna trecută, împotriva unui controversat proiect de lege privind extrădarea în China continentală. Temându-se că ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul şi că vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, care sunt controlate de Partid, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului. Liderul executivului oraşului, Carrie Lam, a anunţat în cele din urmă că proiectul de lege este “mort” însă nu l-a retras definitiv, lucru care continuă să îi nemulţumească pe mulţi dintre locuitorii oraşului.

Protestele s-au transformat de atunci într-o mişcare mai amplă care cere Beijingului mai multă autonomie pentru Hong Kong. Mulţi rezidenţi consideră că liderii comunişti chinezi şi-au încălcat angajamentul făcut în 1997, când Hong Kong a fost predat Chinei de către Marea Britanie.

De asemenea, manifestanţii cer anchete independente privind utilizarea forţei de către poliţie împotriva participanţilor la proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe