SUA în alertă din cauza unui parazit mortal care atacă creierul uman
alte articole
Există pericole pentru oameni din cele mai neaşteptate colţuri ale lumii. Sunt unii care păreau a fi departe de ele, dar schimbările climatice bat la uşă şi, împreună cu ele, apar şi noile boli. Medicii din SUA au alertat cu privire la apariţia unui parazit care poate afecta creierul uman şi poate fi letal.
Acest parazit este Angiostrongylus cantonensis şi este mai bine cunoscut sub numele de „viermele plămânilor de şobolan”. Numele vine de la originea acestui parazit. Îşi începe ciclul său de viaţă într-un şobolan, căruia îi provoacă o infecţie în plămâni, sânge şi creier. Rozătoarele defechează larvele de vierme, care sunt consumate de melci, creveţi de apă dulce sau broaşte, creaturi pe care oamenii le mănâncă şi care ar putea fi infectate.
Efectul schimbărilor climatice
Cercetătorii de la Universitatea din Florida au găsit dovezi ale existenţei acestui vierme în mai multe regiuni din partea de nord a statului, cea mai nordică situare din toate documentările anterioare. Autorii studiului spun că „abilitatea acestui nematod - istoric subtropical - de a prospera într-un climat mai cald, este alarmantă”, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la schimbările climatice relaţionate cu răspândirea parazitului.
Deşi nu au fost raportate infecţii până în prezent, conform afirmaţiilor publicaţiei Fox, responsabilii cercetării vor să-i sensibilizeze pe angajaţii unităţilor de asistenţă medicală despre prezenţa lor.
Consecinţele la om pot fi letale. Infecţia poate fi dificil de diagnosticat şi pentru a o preveni, autorităţile sanitare sugerează să nu se consume creveţi, crabi, melci, broaşte şi legume potenţial contaminate, care, dacă sunt consumate crude, trebuie spălate frunză cu frunză.
Corpul uman „gazdă accidentală”
Pentru a ajunge în corpul uman, o „gazdă accidentală”, de obicei acest vierme moare. Dar există cei care dezvoltă o reacţie imunitară în organism, care conduce la meningita eozinofilică.
Această boală, cunoscută, de asemenea, sub numele de A.cantonensis, durează de obicei între 2-8 săptămâni. De obicei nu există simptome, iar cele mai multe larve sunt eliminate de anticorpi. Totuşi, în unele cazuri, viermele ajunge în creier şi în sistemul nervos, rezultând într-o formă parazitică de meningită care cauzează migrene puternice, tremurături şi simptome ale febrei şi în ultimă instanţă boala se poate dovedi fatală.
Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), în majoritatea infecţiilor de A.cantonensis parazitul nu poate supravieţui mult timp în corpul uman, dar în cazul în care nu este diagnosticat la timp, persoana infectată poate ajunge în comă sau poate muri din cauza acestei boli.