SUA impune tarife Chinei, Beijingul răspunde după numai 1 minut cu tarife pentru bunurile americane
alte articole
Duminică la 12:00 dimineaţa ora locală, Administraţia Trump a impus tarife pentru un volum de 112 miliarde USD la importurile chineze, ultima măsură survenită într-un război comercial între cele două supraputeri ale momentului - una bazată pe producţie ;i exporturi, cealaltă bazată pe consum şi o piaţă internă uriaşă.
1 minut mai târziu, la ora 12:01, EDT, China a ripostat întroducând tarife chiar mai mari, aplicate pe etape, pentru un total de aproximativ 75 miliarde USD anumitor mărfuri din SUA.
Accizele de 15% aplicate de Trump se referă la bunuri de larg consum, de la încălţăminte şi îmbrăcăminte, până la textile şi anumite produse tehnologice, cum ar fi Apple Watch. Un lot separat de aproximativ 160 de miliarde USD în mărfuri chineze - inclusiv laptopuri şi telefoane mobile - va fi lovit cu tarife de 15% la 15 decembrie.
China, între timp, a început să aplice tarife de 5 până la 10% la mărfuri americane, variind de la porumb congelat şi ficat de porc, până la anvelope pentru biciclete.
Aproape 90% din îmbrăcămintea şi textilele pe care Statele Unite le cumpără din China vor fi, de asemenea, supuse unor tarife.
Până astăzi, Administraţia Trump a evitat tarifele la bunurile de consum - chiar dacă preşedintele a afirmat că numai China plătea tarifele - iar cheltuielile consumatorilor au rămas mari pe fondul încetinirilor din alte domenii economice, cum ar fi cheltuielile cu investiţiile şi exporturile.
Consilierii economici ai preşedintelui Trump, Larry Kudlow şi Peter Navarro, au susţinut constant că prezentul conflict comercial nu va afecta consumatorii, sau dacă o va face, efectul va fi minimal, deşi motivul declarat pentru întârzierea aplicării altor tarife de 160 miliarde USD la bunurile de consum până la 15 decembrie se datorează exact fricii administraţiei de şocul preţurilor înainte de sărbători.
Mass-media chineză, controlată de Partidul Comunist, a criticat duminică SUA pentru tarifele continue, argumentând că vor afecta interesele americane, potrivit Reuters.
China, deşi aflată în expansiune economică, dacă datele financiare pe care le publică sunt reale, se confruntă cu probleme generate de economia centralizată aflată sub comanda Partidului, corupţie şi o bulă imensă a creditului.