Secretarul american al Apărării: China destabilizează regiunea Indo-Pacific

Secretarul american al apărării Mark Esper (Chip Somodevilla/Getty Images)
Andrei Popescu
05.08.2019

China destabilizează regiunea Indo-Pacific, a declarat duminică secretarul american al Apărării Mark Esper, acuzând Beijingul de utilizarea tacticilor economice prădătoare, furt de proprietate intelectuală şi “folosirea bunurilor comune globale ca arme”, potrivit Reuters.

Esper a făcut aceste comentarii în prima sa călătorie în străinătate în calitate de secretar al apărării pe fondul tensiunilor amplificate dintre Washington şi Beijing, ca urmare a unei dispute comerciale existente între cele două superputeri.

Între timp, agresivitatea tot mai mare a Chinei, în special în Marea Chinei de Sud, bogată în resurse energetice, a amplificat temerile în această regiune. De asemenea, SUA provoacă hegemonia maritimă chineză din zonă şi urmăreşte să dezvolte relaţii mai puternice cu naţiunile din regiune pentru a combate eforturile Beijingului de a-şi extinde influenţa şi controlul.

“Credem cu tărie că nicio naţiune nu poate sau nu ar trebui să domine regiunea Indo-Pacific şi conlucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a aborda necesităţile presante din regiune în ceea ce priveşte securitatea”, a declarat Esper reporterilor în Sydney, Australia.

“De asemenea, ne opunem ferm modelului perturbator de comportament agresiv, de comportament destabilizator al Chinei. Acesta include folosirea bunurilor comune ca arme, a tacticilor economice prădătoare şi a datoriilor pentru acorduri de suveranitate, precum şi promovarea furtului de proprietate intelectuală a altor naţiuni”, a declarat Esper.

Vineri, la un forum al ţărilor membre ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat “comportament agresiv de decenii” al Chinei care a subminat comerţul liber.

Preşedintele american Donald Trump a aplicat săptămâna trecută tarife de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, uimind pieţele si punând capăt unui armistiţiu de o lună în războiul comercial cu comuniştii chinezi. China a promis vineri că va răspunde la măsura luată de SUA.

Atât Esper cât şi Pompeo s-au întâlnit duminică cu omologii lor australieni în Sydney la un forum anual pe tema securităţii, în cadrul căruia SUA şi Australia s-au angajat că vor consolida opoziţia la activităţile Chinei în Pacific.

De asemenea, Pompeo a mai afirmat că este foarte încrezător că SUA va reuşi să construiască o coaliţie maritimă în Golf, în pofida lipsei de entuziasm a aliaţilor europeni şi asiatici.

China a avertizat în mai multe rânduri SUA să nu se amestece în disputele privind securitatea în cazul Taiwanului şi a Mării Chinei de Sud. Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit insule artificiale în zonă, încălcând în mod direct textul UNCLOS.

Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică majoră prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, dar nu în întregime, şi de Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud. În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor