Editorial FT - Din 2009, China a tipărit 21 de trilioane de dolari, dublu faţă de SUA
alte articole
Pe vremuri, în perioada când FED-ul american rula programul eufemistic intitulat "uşurare cantitativă" - care injecta, de fapt, bani fără acoperire în economia americană pentru a face indicatorii economici să arate bine, o mare parte a analiştilor se concentra pe un aspect important - masivitatea intervenţiei directe a Fed pe pieţele de capital - considerată şocantă pentru o economie nu foarte dependentă de practicile etatiste.
Deşi acest aspect era cu siguranţă real, o analiză Zerohedge arăta, în noiembrie 2013, că, în timp ce Fed-ul lui Ben Bernanke injecta 2,5 miliarde USD în sistemul bancar american, China făcea acelaşi lucru - dar scara era cu totul alta - Partidul introducea nu mai puţin de 15 trilioane de USD în active bancare chineze - fie că erau noi împrumuturi în yuani, datorii subterane, obligaţiuni corporative sau orice altă formă de datorie.
Acum, aproape şase ani mai târziu, alţii analişti încep să analizeze fenomenul, iar într-un articol editorial din FT, Arthur Budaghyan, strategul EM de la BCA Research, scrie despre acest subiect important al banilor „din elicopter” ai Chinei - fenomen cu mult mai amplu decât cel la care s-au pretat FED, BCE şi BOJ. Programele de QE, deşi au împiedicat sistemele financiare să alunece într-o depresie sau să cadă complet, au avut efectul pervers de a genera bule enorme de active peste tot în lume.
Budaghyan observă că, în ultimul deceniu, băncile chineze au participat la un proces de expansiune a creditelor şi de generare de bani în valoare 21 de trilioane USD, de două ori masa monetară generată din nimic în SUA, zona euro şi Japonia, în aceeaşi perioadă.
Acest lucru este cu atât mai primejdios cu cât PIB-ul Chinei, chiar şi acela oficial, cu date controversate publicate de regimul comunist, este de doar două treimi cel al SUA.