JP Morgan - dolarul ar putea pierde statutul de monedă de rezervă

Bancnote americane de 100 de dolari. (Mark Wilson/Getty Images)
Andrei Popescu
24.07.2019

Banca privată a jpmorgan a publicat o declaraţie către investitori avertizând că nu numai că dolarul ar putea să îşi piardă statutul de monedă de rezervă, ci şi că ar putea "să îşi piardă statutul de monedă dominantă a lumii".

În raportul său privind strategia de investiţii pe iulie, cea mai mare bancă americană a avertizat că "privilegiul exorbitant" al dolarului de monedă de rezervă internaţională ar putea "să ia sfârşit".

"Dolarul american (USD) a fost moneda de rezervă dominantă de aproape un secol. Ca atare, mulţi investitori de astăzi, chiar şi din afara Statelor Unite, au construit şi au devenit confortabili cu deţinerea de cantităţi considerabile de USD în portofoliile lor ", a scris Craig Cohen, JP Morgan.

"Cu toate acestea, credem că dolarul ar putea să îşi piardă statutul de monedă dominantă a lumii (lucru care ar putea să-l deprecieze pe termen mediu) din motive structurale şi impedimente ciclice".

Raportul continuă afirmând că declinul dolarului ca monedă mondială de rezervă este inevitabil date fiind tendinţele istorice şi sugerează refugierea în alte active, în special în Asia.

"Nu există nimic care să sugereze că dominaţia dolarului ar trebui să devină perpetuă. De fapt, moneda internaţională dominantă s-a schimbat de mai multe ori în istorie, în istoria milenară a finanţelor, de fiecare dată când centrul economic al lumii se schimbă".

Raportul survine într-un moment în care preşedintele Donald Trump şi Congresul (bipartizan) au convenit asupra unui pachet de cheltuieli de 2,7 trilioane dolari pe doi ani care nu face nimic pentru a aborda risipa financiara a administraţiei sau datoria naţională imensă şi suspendă în totalitate limita de împrumutului pe care îl poate contracta administraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor