China aruncă dolari, se refugiază în aur. Preţul la maximul din ultimii şase ani

(Getty Images)
Andrei Popescu
25.06.2019

Preţurile la aur au crescut săptămână trecută la cele mai ridicate cote din ultimii şase ani, iar China a continuat din decembrie 2018 să îşi mărească stocurile de aur, în încercarea de a se îndepărta de dolarul american pe fondul războiului comercial cu Statele Unite.

Banca Populară a Chinei a cumpărat peste 70 de tone de aur începând cu decembrie, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), marcând o schimbare majoră, cifrele oficiale rămânând neschimbate în perioada octombrie 2016 – noiembrie 2018.

Alte bănci centrale globale acumulează la rândul lor metalul preţios în cantităţi record. Rusia a fost principalul cumpărător de aur, adăugând aproximativ 274 de tone la rezervele sale în 2018, iar în primele 5 luni ale acestui an a mai achiziţionat 78 de tone, crescând cu 3,7% ponderea aurului în rezervele sale internaţionale, potrivit WGC.

Unii analişti susţin că Beijingul şi-a concentrat atenţia mai mult pe aur “cu scopul de a-şi diversifica rezervele” şi de a se îndepărta de dolarul american. Statul comunist a vândut recent titluri de trezorerie americane, cantitatea deţinută scăzând de la 1,32 trilioane de dolari la sfârşitul anului 2013 la aproximativ 1,1 trilioane de dolari în aprilie 2019.

“Beijingul este îngrijorat de faptul că legăturile sino-americane s-ar putea agrava, astfel că Banca Populară a Chinei şi-a mărit stocurile rezervelor de aur”, a precizat Tom McGregor, un jurnalist şi analist politic din Beijing, adăugând că “aurul este un paradis sigur pentru investiţii”.

Aurul a “depăşit” în tăcere majoritatea valutelor G-10 de la izbucnirea războiului comercial dintre SUA şi China, a afirmat Nicky Shiels de la Scotiabank într-un interviu cu Kitco News.

Disputa comercială sino-americană a început anul trecut, după ce preşedintele american Donald Trump a aplicat tarife de 25% asupra unor importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari cu scopul de a soluţiona ceea ce a numit a fi “practici comerciale neloiale” folosite de Beijing. De atunci, cele două părţi şi-au aplicat câteva serii de tarife.

În luna mai, Beijingul a promis că va copia planul preşedintelui Trump de a creşte tarifele la unele importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, China promiţând că va impune tarife de 25% asupra unor produse americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor