Eşec total în negocierile SUA-China privind războiul lor tarifar
alte articole
Când s-a anunţat săptămâna trecută că o delegaţie chineză se va întâlni cu membri ai Departamentului Trezoreriei americane înaintea a ceea ce Wall Street Journal a descris că va fi un summit comercial, în luna noiembrie, în SUA, acţiunile şi randamentele au crescut pe baza speranţei că disputa comercială sino-americană ar putea în cele din urmă sa fie soluţionată, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.
Scepticii au râs şi au afirmat că, după trei runde de discuţii comerciale eşuate, a patra nu va fi mai diferită.
Scepticii par să fi avut dreptate din cauză că joi, după încheierea celei de-a doua zile de discuţii comerciale intens monitorizate, între SUA şi China, nu s-a raportat „niciun progres major”, conform Bloomberg, fiind astfel pregătit cadrul pentru o amplificare suplimentară a războiului comercial sino-american.
Mai rău, conform unei surse Bloomberg, nu numai că nu au fost programate alte discuţii în acest punct, ci se pare că oficialii chinezi au ridicat posibilitatea ca niciun fel de negocieri suplimentare să nu mai aibă loc până după alegerile de la mijloc de mandat, din luna noiembrie, din SUA.
Casa Albă a publicat o declaraţie în care a afirmat că cele două ţări „au schimbat păreri despre cum poate fi realizată corectitudinea, echilibrul şi reciprocitatea în relaţia economică, inclusiv prin adresarea problemelor structurale din China” ce au fost identificate de SUA într-o investigaţie asupra practicilor Beijingului privind proprietatea intelectuală. La rândul său, Ministerul chinez al Comerţului a precizat că cele două naţiuni au avut discuţii „constructive şi sincere” şi că vor menţine legătura pentru a vedea care vor fi paşii următori.
Traducere: nimeni nu doreşte să facă un compromis, nici măcar pentru un centimetru.
Sursa Bloomberg a comentat cu privire la ce s-a întâmplat: Trezoreria SUA a prezentat o versiune revizuită a listei “provocatoare” de cereri prezentată de administraţia preşedintelui Donald Trump când cele două tabere au avut primele lor întâlniri de nivel înalt în luna mai. Între timp, delegaţia chineză nu a dat niciun semn că va veni cu vreun compromis semnificativ la întâlnirea care s-a încheiat joi.
Chiar şi politicienii mai moderaţi din administraţia Trump au început să facă presiuni pentru ca China să aplice reforme structurale semnificative, precum reducerea subvenţiilor industriale sau cel puţin restrângerea planului său “Made în China 2025”, prin care urmăreşte să fie lider mondial în industrii precum inteligenţă artificială şi robotică.
Totuşi, partea chineză a continuat să ofere doar o creştere a numărului de produse exportate de SUA cu scopul de a reduce deficitul comercial american, considerând că aceasta este cea mai bună tactică pentru a încerca să blocheze introducerea de noi taxe de către americani, a declarat o persoană familiară cu discuţiile. Cu alte cuvinte, s-a ajuns la punctul de plecare.
Lipsa de progres este de înţeles. După cum a precizat anterior Zero Hedge, Trump este convins că se află în procesul de a câştiga războiului comercial, prin simpla examinare a nivelului pieţei acţiunilor şi pieţei de tip “bear” în ceea ce priveşte acţiunile chinezeşti.
Între timp, rezistenţa în faţa lui Trump a devenit pentru China o problemă de mândrie naţionalistă. Mass media locală chineză a publicat articole şi comentarii tot mai dure la adresa Casei Albe. Mai mult, Beijingul ar putea examina fiasco-ul politic care îl învăluie pe Trump şi ar putea fi tot mai încrezător că este doar o problemă de timp înainte ca liderul american să fie forţat să cedeze. De asemenea, regimul comunist chinez este încrezător că după un posibil rezultat umilitor pentru Trump în alegerile de la mijloc de mandat, acesta nu va avea nicio alternativă decât să vină la masa negocierilor cu un steag alb.
Concluzia celor două zile de discuţii a venit la câteva ore după ce Beijingul şi Washingtonul au lansat joi cea mai recentă rundă a lor de tarife comerciale reciproce, prin care cele două părţi au taxat importuri în valoare totală de 16 miliarde de dolari. Astfel, valoarea totală a produselor sancţionate ca urmare a războiului comercial dintre SUA şi China a crescut la 100 miliarde de dolari.
Dar, în timp ce piaţa acţiunilor americane a ignorat până acum ameninţarea unei încetiniri a creşterii economice globale ca urmare a amplificării războiul comercial, de această dată s-ar putea să fie forţată să-i acorde atenţie, conform Zero Hedge.
Această mişcare şi răspunsul anticipat din partea chinezilor va marca cea mai mare amplificare de până acum a războiului comercial dintre cele două economii şi se va intra într-un teritoriu nou, atât în privinţa amplorii cât şi a faptului că clienţii americani vor începe să fie afectaţi mai direct.
În plus, la un eveniment desfăşurat joi la Casa Albă, Trump a evidenţiat noi restricţii mai dure asupra investiţiilor chineze în SUA şi a afirmat că este devotat continuării luptei sale comerciale împotriva Chinei.
„Nu putem permite ca lucrurile care au avut loc să mai aibă loc”, a declarat Trump în timpul unei întâlniri cu politicieni americani.
Punând paie pe foc, Trump a acuzat Beijingul că se implică în manipulare valutară, acesta fiind de mult timp unul dintre cele mai sensibile puncte de dispută între cele două ţări.
Conform Bloomberg, oficialii americani se vor întâlni vineri în Washington cu delegaţii din UE şi Japonia pentru „a discuta despre eforturi comune de confruntare a Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza subvenţiilor sale industriale şi a comportamentului companiilor sale deţinute de stat”. Este neclar cum va răspunde Partidul Comunist Chinez la aceste eforturi ale Washingtonului.
În acelaşi timp, politicienii americani mai agresivi, inclusiv reprezentantul SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, sunt nerăbdători să avanseze planurile pentru impunerea de noi tarife americane asupra unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari: produsele care vor fi acoperite de următoarea rundă de tarife variază de la produse chimice, materii prime şi fructe de mare, până la aspiratoare, biciclete şi mobilă. SUA ar putea impune aceste tarife chiar în această toamnă.
Următoarea rundă de tarife – care acum este practic asigurată – va avea loc în ciuda faptului că corporaţiile americane devin tot mai vocale împotriva disputei comerciale continue, temându-se ca profiturile lor vor fi afectate: în audieri care au avut loc săptămâna aceasta la Washington, companii americane şi lobbişti ai industriei americane au prezentat cele mai negative feedback-uri pentru tarifele suplimentare propuse, a căror valoare ar putea fi de până la 25%.