SUA: faţa dublă a donaţiilor nelimitate
alte articole
Când Curtea Supremă a permis, în 2010, companiilor sa poată face donaţii nelimitate la campaniile politice, Barack Obama a spus că această decizie este 'o lovitură dată democraţiei'. În plină campanie electorală această decizie se dezvăluie ca principală ameninţare împotriva candidaturii sale. Preşedintele SUA, fără să-i pese prea mult de nominalizarea republicană şi care are de partea sa o echipă bine pusă la punct, a bătut recordul donaţiilor din ultimii patru ani devenind o 'maşină' de făcut bani. Doar din donaţiile particularilor a strâns peste 120 de milioane de dolari. Mai mult decât Romney, Gingrich, Santorum şi Paul, cei patru republicani rămaşi în cursă, împreună, notează marţi ziarul El Pais.
Însă Romney, cel mai bine plasat în sondaje pentru a-l înfrunta pe Obama, în pofida reticenţelor aripii celei mai conservatoare a Partidului Republican, are un atu. Este republicanul care a strâns cele mai multe donaţii de la cetăţeni - 53 de milioane de dolari - care sunt limitate la maximum 2.500 de dolari. Este şi cel care beneficiază de un PAC - Comitetul pentru acţiune Politică - cel mai puternic. Grupul său de sprijin, 'Restaurarea viitorului nostru' a strâns peste 30 de milioane de dolari, de patru ori mai mult decât grupul 'Priorităţi pentru Statele Unite' al lui Obama.
PAC (Political Action Comittee, în engleză) sunt platformele de susţinere a campaniilor electorale. Graţie deciziei Curţii Supreme cunoscută drept 'Citizens United' nu există limite pentru donaţii. Condiţia pentru aceste grupuri este de a acţiona în mod indepedent de candidaţi. Judecătorii Curţii, care au adoptat decizia cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, au crezut probabil că nu vor întruni această condiţie.
Grupul afiliat lui Romney este condus de Rick Tayler, unul din consilierii săi la alegeri primare din 2008. Tayler a recunoscut că îl cunoaşte pe fostul guvernator de Massachusetts de peste 12 ani şi că poate 'desfăşura campania fără să fie coordonată de cea a lui Romney'. 'Dacă analizăm dintr-un punct de vedere simplu, rolul super PAC a fost fantastic pentru acei candidaţi care în trecut au fost nevoiţi să abandoneze din lipsă de resurse', explică Anthony, specialist în finanţarea campaniilor. O campanie electorală care devine însă mai murdară, odată cu acest sprijin financiar, spune el.
După victoria în alegerile primare din Carolina de Sud, Newt Gingrich s-a arătat dispus să meargă până la capăt, deşi Romney a câştigat deja trei state şi are totul de partea sa. Nu i-ar fi fost însă posibil, fără sprijinul magnatului Sheldon Adelson. 'Câştigând viitorul nostru', comitetul care îl sprijină pe Gingrich nu i-a adus decât 2 milioane în contul său bancar, până când Adelson, proprietar de cazinouri în Las Vegas, alături de soţia sa, au făcut o 'infuzie' de 10 milioane de dolari. Numai aşa s-a putut ţine pe picioare rebelul Gingrich, instigator al celei mai murdare campanii din istorie: 92% din clipurile electorale difuzate în Florida, scenariu al unei victorii clare pentru Romney, au fost negative.
Ofensiva lansată de Gingrich, după ce a pierdut în Iowa primul stat aflat în joc, a lăsat să se întrevadă această tendinţă. Doar cu un răspuns similar a reuşit Romney să revină în sondaje. Chiar dacă în acest joc şi-a riscat credibilitatea. Majoritatea americanilor (52%) spun că preferă să ştie cât mai puţin despre candidatul mormon. Ultimul sondaj realizat de canalul ABC îl dă drept câştigător pe Obama, cu 9 puncte în faţa lui Romney. Un sondaj, care îi surâde preşedintelui, după ce timp de nouă luni s-a aflat în spatele fostului guvernator de Massachusetts.