În intimitatea reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (Chris Jackson / Getty Images)

Regina Elisabeta a II-a, care de 60 de ani afişează în faţa supuşilor ei o figură impenetrabilă, rămâne o enigmă. Cu ocazia jubileului de diamant, mai mulţi apropiaţi, dar şi biografi neoficiali, au dezvăluit o serie de lucruri neobişnuite despre regină, publicate de ziarul Le Figaro în ediţia de luni.

1 • Când regina este supărată, se duce pe domeniile proprietăţilor sale şi smulge cucută.

2 • Potrivit jurnalistei americane Sally Bedell Smith, care a primit acordul tacit al Palatului Buckingham ca să se întâlnească cu apropiaţi şi consilieri ai suveranei, în geanta acesteia se află ochelarii, o oglindă, ruj de buze, un cârlig metalic pentru agăţat geanta de masă, des bomboane cu mentă, un stilou şi o bancnotă de 5 lire pentru colecta de la slujba de duminică.

3 • Regina colecţionează piperniţe.

4 • Este poreclită Lilibeth, deoarece atunci când era mică nu putea să-şi pronunţe prenumele corect.

5 • Elisabeta a II-a a învăţat să şofeze când s-a înrolat, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, în Auxiliary Territorial Service, serviciul din British army pentru femei. Atunci, ea a fost instruită şi ca mecanic auto, lucru care i-a fost util pentru propriile sale vehicule până prin anii '80. Este singurul şef de stat încă în viaţă care a servit în forţele armate în timpul conflictului din 39-45.

6 • Regina a trimis primul e-mail în 1976, cu ocazia unei vizite la o bază militară. Ea trimite regulat e-mail-uri familiei şi prietenilor. Pasionată de high-tech, ea foloseşte şi două ipod-uri, din care unul i-a fost oferit de Obama, şi şi-ar fi cumpărat şi un Ipad.

7 • Regina vorbeşte curent franceza.

8 • Când tatăl ei i-a urmat la tron lui Edward al VII-lea, sora Elisabetei ar fi exclamat: 'Asta înseamnă că tu va trebui să fii viitoarea regină?'. Elisabeta a răspuns afirmativ, iar Margaret i-a spus emoţionată: 'Sărmana de tine!'.

9 • De când a urcat pe tron, regina a efectuat 261 de vizite în străinătate, în 116 ţări. A acordat 404.500 decoraţii şi medalii, a trimis 75.000 de telegrame de felicitări locuitorilor centenari din Regatul Unit şi din Commonwealth. Ea şi Philip au trimis 45.000 de felicitări de Crăciun.

10 • Dennis Mac Shane, un ministru din guvernul Blair, i-a mărturisit într-o zi unui prieten că 'picioarele reginei sunt superbe pentru vârsta pe care o are'. Acest compliment a fost imediat făcut public. Ministrul s-a simţit într-un fel jenat, dar secretarul suveranei l-a asigurat că 'Maiestatea Sa este încântată. Niciun ministru nu i-a mai adresat nişte cuvinte atât de amabile de ani de zile'.

11 • La cei 85 de ani ai săi, Elisabeta continuă să călărească, fără cască, şi-i 'terorizează pe vizitatori' pentru că merge cu mare viteză cu maşina pe drumurile care duc spre reşedinţa ei de la Balmoral.

12 • Potrivit ziarului The Sun, în sala de baie a reginei se află o raţă din plastic, probabil un cadou din partea nepoţilor. Această ştire a dus, pentru scurt timp, la creşterea vânzărilor unui astfel de obiect cu 80% în Regatul Unit. Regina şi-a încurajat familia să facă de Crăciun cadouri amuzante.

13 • Elisabeta a II-a are trei câini din rasa corgi. Din 1944, regina a avut treizeci de astfel de câini, descendenţi dintr-o femelă numită Susan pe care a primit-o când a împlinit 18 ani. Ea a 'creat' astfel o nouă rasă, numită 'dorgi', o încrucişare între corgi şi unul din teckelii surorii sale Margaret.

14 • Regina nu-l prea simpatiza pe Tony Blair, care a interzis vânătoarea cu gonaci. Fostul premier nu a fost invitat la căsătoria lui William cu Kate Middleton. Se pare, de asemenea, că suverana considera că programul New Labour era foarte puţin laburist. În schimb, Elisabeta a II-a are multă afecţiune pentru Margaret Thatcher. Acum cinci ani, când Doamna de fier era vizibil slăbită din cauza mai multor atacuri cerebrale, regina nu s-a mulţumit doar s-o salute, ci i-a oferit chiar braţul ca să facă turul încăperii cu ocazia unui dineu de gală.

15 • Elisabeta nu s-a dus niciodată la şcoală, dar a fost educată de preceptori. Unul dintre ei era directorul adjunct de la colegiul de băieţi Eton, care îi dădea lecţii particulare de drept constituţional englez.

16 • Elisabeta avea 11 ani când a fost încoronat tatăl ei. Ceremonia i s-a părut tinerei prinţese 'foarte, foarte magnifică', cu excepţia finalului 'plictisitor, cu multe rugăciuni'.

17• Când a devenit evident că divorţul dintre Charles şi Diana era inevitabil, regina a fost extrem de îngrijorată. Se temea ca nu cumva Charles să urmeze exemplul lui Edward la VIII-lea şi să renunţe la tron ca să se căsătorească cu iubita sa Camilla Parker-Bowles (cei doi s-au căsătorit în 2005, fără ca Charles să abdice, n.red.). Cu ocazia unui dineu cu nişte veri, Elisabeta s-a plâns de scandalurile în care erau implicate Diana şi Sarah Fergusson, soţia lui Andrew, duce de York. 'Vă puteţi imagina cum este să suporţi astfel de nurori?, a spus regina.

18 • Suverana îşi sărbătoreşte de două ori data de naştere: în familie şi în particular, la 21 aprilie, data de naştere, şi la începutul lui iunie, data celebrării oficiale. Defilarea este organizată vara, pentru ca festivităţile să nu fie stricate de vremea rea.

19• Foarte ataşată de dimensiunea religioasă a coroanei - ea este şeful Bisericii Anglicane - şi animată de un de simţ deosebit al datoriei, Elisabeta a II-a nu intenţionează să abdice sau să iasă la pensie înainte de moartea ei, cu excepţia cazului în care ar suferi 'un atac cerebral sau ar fi afectată de maladia Alzheimer'.

20• Elisabeta şi soţul ei, ducele de Edinburg s-au întâlnit accidental în 1934, cu ocazia unei nunţi. S-au revăzut în 1939, când regele şi regina îşi duc fetele la colegiul naval din Dartmouth unde se antrenează Philippe. 'Fascinată, Elisabeta nu-şi mai ia ochii de la el', spune guvernanta ei. La cei 18 ani ai săi, Philip nu prea îi dă atenţie fetei de 13 ani, dar încep să poarte corespondenţă. Se pare că Philip a început s-o privească altfel cu ocazia unei seri dansante de Crăciun, în 1943. Relaţia dintre cei doi a avut şi momente mai dificile. Potrivit lui Sally Bedell Smith, Philip s-ar fi simţit extrem de rănit deoarece copiii lor nu purtau numele lui de familie, Mountbatten. Un martor la o astfel de discuţie afirmă că a văzut-o pe regină izbucnind în lacrimi. Unii spun că diferenţa de vârstă, de zece ani, dintre Anne şi Charles şi cei doi fraţi Andrew şi Edward, s-ar datora acestor dispute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe