SUA critică Turcia pentru găzduirea unor lideri Hamas
alte articole
Statele Unite au declarat marţi că se opun cu tărie găzduirii, recent, a doi lideri ai organizaţiei Hamas de către Istanbul.
Departamentul de Stat a declarat că oficialii au fost desemnaţi terorişti internaţionali şi că Statele Unite au căutat informaţii despre unul dintre ei pentru implicarea sa în multiple atacuri teroriste, deturnări şi răpiri.
O declaraţie de sâmbătă a guvernului turc susţinea că Erdogan l-a primit pe Ismail Haniyeh, şeful Biroului Politic din Hamas, şi delegaţia care l-a însoţit.
Organizaţia Hamas, care controlează Fâşia Gaza, este considerată braţul înarmat al politicienilor palestinieni. Deseori Hamas este înconjurată de controverse pentru acţiunile sale violente la adresa Israelului, care controlează strict Fâşia Gaza. Criticii ocupaţiei israeliene susţin că zona a devenit extrem de neospitalieră din cauza blocadei impuse de israelieni.
Departamentul de Stat a declarat că întâlnirea de sâmbătă a fost a doua din acest an, Erdogan salutând liderii grupului armat islamist care a controlat Gaza de mai bine de un deceniu, după o întâlnire din 1 februarie.
Legături tradiţionale cu Hamas
Legăturile regimului Erdogan cu organizaţia care controlează Fâşia Gaza au devenit evidente în 2010, cu prilejul incidentului navei Mavi Marmara, sub pavilion turcesc şi cu echipaj turc. Nava, încărcată cu provizii, a încercat să spargă blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza. Totul s-a terminat cu o invazie a armatei israeliene la bordul navei, efectuată în ape internaţionale. Nouă cetăţeni turci au fost omorâţi de soldaţii israelieni, declanşând răcirea drastică a relaţiilor dintre Ankara şi Tel Aviv şi continuarea dinamitării echilibrului de forţe în Orientul Mijlociu.
„Continuarea demersului preşedintelui Erdogan faţă de această organizaţie teroristă nu serveşte decât la izolarea Turciei de comunitatea internaţională, dăunează intereselor poporului palestinian şi reduce sub eforturile globale prevenirea atacurilor teroriste lansate din Gaza”, se arată într-un comunicat.
Cu doar câteva ore mai devreme, preşedintele SUA, Donald Trump, îl lăudase pe Erdogan pentru eliberarea pastorului american Andrew Brunson anul trecut. Pastorul a fost captiv doi ani fiind folosit ca subiect de negociere în jocurile dintre Turcia şi SUA în Orientul Mijlociu.
"Trebuie să spun că, pentru mine, preşedintele Erdogan a fost foarte bun", i-a spus Trump lui Brunson la o întâlnire cu americanii eliberaţi din captivitate, care a fost înregistrată în prealabil şi difuzată în prima seară a Convenţiei Naţionale Republicane, luni.
Legăturile americane cu Turcia, aliat NATO, au fost parţial distruse după puciul militar care a zguduit Turcia în august 2016 şi care l-a vizat special pe preşedintele Recep Erdogan. Numeroşi oficiali turci, inclusiv miniştri, au afirmat în conversaţii neoficiale, chiar pe mass media socială, că generali americani ar fi participat la puci, deşi nu s-a menţionat nicio dovadă.
Turcia a izolat baza militară de la Incirlik de două ori, tăind inclusiv alimentarea cu energie electrică.
Puciul a survenit pe ultima sută de metri a mandatului Obama, într-o perioadă în care relaţiile dintre SUA şi Rusia erau aruncate în aer de oficialii americani.