Germania cere Greciei şi Turciei "să nu se joace cu focul" în Mediterana de Est

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Alax Halada/AFP/Getty Images)

Germania a cerut, marţi, Greciei şi Turciei să rezolve disputa privind resursele energetice din estul Mării Mediterane prin dialog, avertizând asupra riscului ca impasul să devină o confruntare militară.

Ministrul german de Externe, Heiko Mass, care a vizitat Atena luni şi Ankara marţi, pentru a ajuta la eliminarea tensiunilor dintre cei doi aliaţi NATO, a declarat că Germania şi partenerii săi din UE sunt alături de Grecia.

"Situaţia actuală în estul Mediteranei este echivalentă unui joc cu focul", a spus Heiko Maas după întâlnirea cu omologul său grec Nikos Dendias la Atena. „Fiecare scânteie poate duce la catastrofe.”

Grecia şi Turcia - aliaţi NATO - sunt în dezacord strident în ceea ce priveşte revendicările asupra resurselor de hidrocarburi din estul Mediteranei.

Tensiunile au crescut după ce Turcia şi-a dislocat nava de sondaj Oruc Reis în apele revendicate de Ankara, într-o acţiune pe care Atena o consideră ilegală.

Duminică, Turcia a emis un aviz cunoscut sub numele de Navtex pentru extinderea operaţiunilor navei până la 27 august. Grecia a emis apoi propriul aviz, afirmând că va organiza exerciţii militare în aceeaşi zonă, în afara insulei greceşti Creta.

După ce s-a întâlnit cu Maas, Dendias a declarat că Grecia vrea să discute cu Turcia, dar nu va face acest lucru „sub ameninţări”, iar ţara este pregătită să-şi apere drepturile suverane.

Dendias a mai spus că disputa asupra Mediteranei de Est nu este doar o problemă bilaterală, ci una pentru întreaga Uniune Europeană.

"Se referă la familia europeană în ansamblu, se referă la drepturile suverane ale UE, la ... securitatea sa", a afirmat Dendias.

Miniştrii de externe ai UE se vor întâlni la Berlin în perioada 27-28 august şi vor discuta problema.

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat, luni, că nava turcească nu se va retrage, întrucât Grecia „seamănă haos” în estul Mării Mediterane.

Turcia a început în urmă cu câteva luni să emită pretenţii asupra unor zăcăminte aflate în zona economică exclusivă a Greciei şi Ciprului, ridicând pretenţii în numele Republicii Cipriote Turce, o entitate nerecunoscută internaţional.