SUA cere eliberarea unui editor suedezo-chinez

Postere cu editorul Lee Bo (st) şi asociatul său Gui Minhai sunt văzute în faţa biroului de legătură chinez din Hong Kong, 19 ianuarie 2016. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.01.2018

Administraţia preşedintelui Donald Trump s-a alăturat guvernelor europene pentru a cere Chinei să elibereze un cetăţean suedez de origine chineză care a vândut cărţi sensibile despre lideri chinezi.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a cerut Beijingului să dezvăluie locul unde se află Gui Minhai şi să îi permită să părăsească teritoriul chinez dacă acesta doreşte acest lucru.

“Solicităm autorităţilor chineze să explice motivele şi fundamentul legal pentru arestarea şi detenţia domnului Gui, să dezvăluie locul unde se află acesta şi să îi acorde libertatea de mişcarea şi libertatea de a pleca din China”, a afirmat Heather Nauert într-o declaraţie.

SUA “va continua să îşi coordoneze [acţiunile] cu partenerii şi aliaţii noştri şi cu organizaţiile regionale în vederea promovării unei respectări mai ample a drepturilor omului în China”, a adăugat Nauert.

Aproximativ 10 ofiţeri de poliţie chinezi i-au înconjurat pe Gui şi câţiva diplomaţi suedezi în ziua de 20 ianuarie, în timp ce aceştia călătoreau cu trenul spre Beijing. Gui, un cetăţean suedez naturalizat, a fost luat în custodia poliţiştilor şi nu se ştie unde se află în prezent.

Gui a dispărut din locuinţa sa din Tailanda în 2015 şi a reapărut câteva luni mai târziu în China, după ce fusese condamnat pentru o încălcare a codului rutier ce a avut loc cu un deceniu în urmă.

Într-o mărturisire înregistrată video despre care susţinătorii lui Gui consideră că a fost obţinută cu forţa, acesta a declarat că s-a predat autorităţilor chineze pentru implicarea într-un accident rutier şi pentru că ar fi fugit de la faţa locului.

Mărturisirea a declanşat suspiciuni că Gui a fost răpit de serviciile secrete chineze. El a continuat să fie supravegheat chiar şi după eliberarea din închisoare.

Ultima reţinere a lui Gui a nemulţumit guvernele occidentale după ce a avut loc în prezenţa unor diplomaţi străini.

Ministerul chinez de Externe susţine că nu ştie unde se află Gui, însă a sugerat că s-ar putea ca acesta să fi încălcat termenii eliberării din închisoare.

Gui a fost unul dintre cei 5 editori din Hong Kong a căror dispariţie a demonstrat determinarea statului comunist chinez de a strivi dizidenţa politică şi libertatea presei, în ciuda criticilor internaţionale.

El a fost eliberat din închisoare şi plasat sub arest la domiciliu în octombrie 2017 în oraşul estic Ningbo, unde a locuit într-un apartmanet despre care fiica sa Angela a declarat că este administrat de poliţie.

În conformitate cu legea chineză, persoanelor condamnate pentru o infracţiune li se suspendă drepturile civile pentru o perioadă de timp, deşi nu a fost clar dacă acest lucru a fost aplicat în cazul lui Gui. Interdicţiile, care deseori nu sunt făcute publice, pot include de asemenea şi restricţii privind călătoriile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor