SUA blochează fonduri de stabilizare destinate Siriei. Mişcarea ar putea periclita recuperarea fragilă a ţării

Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)
Andrei Popescu
19.08.2018

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a anunţat vineri că va bloca fonduri în valoare de aproximativ 230 milioane de dolari destinate programelor civile americane pentru stabilizarea Siriei. Departamentul de Stat a precizat că mişcarea va fi mai mult decât compensată de către alte contribuţii din partea partenerilor internaţionali.

Un parteneriat militar american cu Forţele Democratice Siriene a dus la eliberarea celei mai mari părţi a teritoriului din nord-estul Siriei ocupat de grupul jihadist Statul Islamic. După operaţiunile de eliberare, programele de stabilizare prevăd servicii de deminare, electricitate, sănătate, apă şi alte servicii critice şi esenţiale pentru reducerea efectelor devastatoare ale conflictului. Chiar şi cu contribuţiile străine, blocarea fondurilor americane prezintă riscuri reale, susţine site-ul Axios.

Deşi diverşi parteneri ai SUA – inclusiv Australia, Danemarca, UE, Franţa, Germania, Italia, Kuweit, Norvegia, Taiwan, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită – s-au oferit să ajute, totuşi sunt necesare şi mai multe eforturi.

În primul rând, potrivit Axios, pentru a se obţine asigurări că Statul Islamic este înfrânt definitiv şi că civilii vor fi dispuşi să se întoarcă acasă, ajutorul de stabilizare trebuie să fie canalizat în direcţia creării unei guvernări atotcuprinzătoare şi stabile în estul Siriei. Acest lucru, în schimb, necesită o poziţie de autoritate din partea SUA. Dar prin blocarea fondurilor sale modeste destinate civililor, Washingtonul riscă să îşi piardă abilitatea (deja limitată) de a modela guvernarea viitoare din Siria.

În al doilea rând, proliferarea actorilor de la sol care sunt implicaţi în stabilizare ar putea creşte riscul ineficienţei sau a breşelor în acest proces. Departamentul de Stat al SUA a mai notat că fondurile unora dintre parteneri sunt direcţionate în programele americane. Astfel de transferuri prezintă provocări juridice, organizaţionale. Dacă sunt luate în considerare toate aceste lucruri, există o serie de complicaţii pe care le vor monitoriza managerii programului de stabilizare al SUA, precum, de exemplu, contribuţiile monetare ale unor state din Golf.

Va fi necesară o gestionare strictă a fondurilor pentru a se oferi asigurări că investiţiile privind stabilizarea sunt prioritizate şi folosite pentru promovarea stabilizării estului Siriei. În schimb, anunţul făcut vineri semnalează că SUA a cedat rolul său în monitorizarea acestui proces.

Mizele reuşitei stabilizării sunt ridicate: Statul Islamic ar putea totuşi să îşi recucerească teritorii în Siria sau în Irak, provocând noi suferinţe umane şi amplificând fenomenul migraţiei din regiune.

Contribuţiile şi fondurile partenerilor nu vor fi suficiente pentru a compensa absenţa angajamentului politic şi al leadershipului american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor