Rusia îşi va trimite poliţia militară în regiunea Înălţimile Golan

Tanc al armatei israeliene (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
03.08.2018

Kremlinul îşi va trimite poliţia militară la frontiera dintre Siria şi Israel în regiunea Înălţimile Golan, a afirmat joi Ministerul rus al Apărării, după săptămâni de volatilitate tot mai mare în acea zonă.

Succesul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în alungarea rebelilor din sud-vestul Siriei a îngrijorat Israelul, care consideră că acest lucru ar putea permite Iranului – care susţine regimul din Damasc în războiul civil de peste 7 ani din Siria – să desfăşoare trupe în apropierea frontierei, potrivit Reuters.

Accentuând tensiunile, Israelul a ucis şapte militanţi într-un atac aerian de noapte în teritoriul controlat de Siria al Înălţimilor Golan, a afirmat joi un post de radio israelian.

Serghei Rudskoi, un înalt oficial din Ministerul rus al Apărării, a afirmat că poliţia militară rusă a început joi să patruleze în zona Înălţimile Golan, unde plănuieşte să creeze 8 puncte de observare.

Potrivit lui Rudskoi, prezenţa rusă în acea zonă este un sprijin pentru trupele ONU de menţinere a păcii din Înălţimile Golan care, a adăugat el, şi-a suspendat activităţile din regiune în 2012 din cauza periclitării siguranţei lor.

“Astăzi, trupele ONU de menţinere a păcii, însoţite de poliţia militară rusă, au desfăşurat primele lor misiuni de patrulare în şase ani în zona de separare”, a afirmat Rudskoi la o întâlnire cu jurnaliştii în Moscova.

“Cu scopul de a preveni posibile provocări împotriva posturilor ONU de-a lungul liniei ‘Bravo’, vor fi create opt posturi de observare pentru forţele armate ale poliţiei militare ruse”, a adăugat el.

Rudskoi a declarat că prezenţa rusă în regiune este temporară şi că posturile de observare vor fi predate forţelor guvernului sirian după stabilizarea situaţiei.

Desfăşurarea poliţiei militare ruse în Înălţimile Golan evidenţiază gradul în care Kremlinul a devenit un actor influent în conflictele din Orientul Mijlociu, de când intervenţia sa militară în Siria a întors balanţa războiului în favoarea lui Assad.

Israelul a făcut presiuni asupra Kremlinului să îşi folosească influenţa asupra lui Assad şi aTeheranului pentru ca Iranul să-şi retragă prezenţa militară iraniană în Siria.

Israelul vede Iranul – şi pe aliaţii săi din mişcarea libaneză şiită Hezbollah – drept o ameninţare directă la adresa securităţii sale naţionale.

Acest mesaj a fost transmis de către premierul israelian Benjamin Netanyahu preşedintelui rus Vladimir Putin la întâlnirea ce a avut loc între cei doi luna trecută la Moscova, a precizat un înalt oficial israelian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor