Rusia câştigă războiul electronic împotriva trupelor SUA în Siria [raport]

Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
31.07.2018

Un nou raport detaliază faptul că Pentagonul se alarmează din cauza tot mai deselor atacuri electronice şi de bruiaj desfăşurate de ruşi asupra poziţiilor soldaţilor americani în Siria. Conform declaraţiilor publice ale Pentagonului există aproximativ 2.000 de soldaţi americani în Siria, localizaţi în interiorul sau în apropierea a peste 12 baze “secrete” situate în principal în nord-estul ţării, care operează alături de Forţele Democratice Siriene majoritar kurde şi susţinute de SUA, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Un colonel de armată pensionat, specializat în războiul electronic, a declarat pentru Foreign Policy: “Dintr-o dată, comunicaţiile voastre nu funcţionează, sau nu putem cere foc de susţinere, sau nu puteţi avertiza în privinţa unui atac [inamic] deoarece radarele voastre au fost bruiate sau nu pot detecta nimic”.

Raportul celor de la Foreign Policy susţine că: “Ofiţerii care s-au confruntat cu bruiajul – cunoscut cu numele de război electronic – au afirmat că nu este mai puţin periculos decât atacurile convenţionale cu bombe şi artilerie. Dar, de asemenea, ei susţin că din cauza acestor atacuri electronice soldaţii americani au rareori oportunitatea să experimenteze tehnologia rusească pe câmpul de luptă şi să îşi dea seama cum s-ar putea apăra împotriva ei”.

De când a intervenit Rusia în războiul sirian, la cererea preşedintelui Bashar al-Assad în 2015, cele două superputeri – Rusia şi Statele Unite – s-au aflat de mai multe ori în situaţii periculoase, dar au discutat prin linii de comunicare militară cu scopul de a evita coliziuni aeriene sau confruntări directe între soldaţii lor.

Rusia şi guvernul sirian consideră că soldaţii americani sunt ocupanţi străini neinvitaţi, care au comis acte de agresiune împotriva statului sirian, ucigând sute de soldaţi ai armatei siriene (şi chiar mercenari ruşi, deşi aceştia nu operau sub ordinele Moscovei) în incidente multiple în apropierea liniilor de front din Deir Ezzor.

Generalul Raymond Thomas, şeful Comandamentului american pentru Operaţiuni Speciale, a declarat recent la o conferinţă hi-tech pe tema spionajului şi operaţiunilor militare, Siria a devenit “cel mai agresiv mediu [de război electronic] de pe planetă”.

El a afirmat despre adversarii ruşi, iranieni şi sirieni: “Ei ne testează zilnic, doborându-ne comunicaţiile, paralizându-ne elicopterele EC-130”.

De asemenea, Foreign Policy indică faptul că bruiajul electronic desfăşurat de forţele ruseşti reprezintă o ameninţare tot mai mare într-un mediu de luptă deja confuz, ţinând cont de gama extinsă de grupuri şi actori de stat ce operează în Siria.

Raportul Foreign Policy mai susţine că Pentagonul a anunţat recent, în mod oficial, acţiuni reuşite de bruiere a ruşilor:

Colonelul în armata americană Brian Sullivan a descris săptămâna trecută un episod recent reporterilor la Departamentul american al Apărării. El a afirmat că soldaţii săi au întâlnit un “mediu de luptă electronică... congestionat” când au luptat în nord-estul Siriei în timpul misiunii lor de 9 luni, care a durat din septembrie 2017 până în mai 2018.

Foreign Policy a mai menţionat că războiul electronic implică blocarea comunicaţiilor şi a capabilităţii de navigaţie la sol şi în aer, lucru periculos într-un spaţiu aerian aglomerat cum este cel din Siria:

“Daniel Goure, expert în probleme militare şi securitate naţională la Institutul Lexington, a declarat că noile sisteme de luptă electronică ale Rusiei sunt sofisticate. Ele pot fi montate pe vehicule mari sau pe avioane şi pot submina ţintele de la sute de km distanţă”.

Goure a mai discutat despre o potenţială ciocnire neintenţionată între puteri majore precum SUA şi Rusia: “Problema [cu războiul electronic], vorbind în sens larg, este că poate cu adevărat să îţi afecteze imaginea pe care o ai asupra spaţiului de luptă, imaginea privind operaţiunile şi acest lucru poate duce cu adevărat la greşeli îngrozitoare”.

Rusia aparent a făcut progrese mari în ultimii 15 ani în ceea ce priveşte sistemele proprii de desfăşurarea a unui război electronic, în condiţiile în care Moscova consideră că ameninţarea apropierii NATO de graniţele sale este în creştere.

Între timp, adaugă Zero Hedge, Rusia a indicat că este vigilentă în legătură cu acţiunile militare viitoare pe care Washingtonul şi aliaţii săi occidentali le-ar putea planifica împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor