SUA avertizează Ungaria în legătură cu influenţa negativă din partea Rusiei
alte articole
Comisia Europeană susţine că discuţiile despre pedeapsa cu moartea şi retorica anti-imigraţie observate în Ungaria sunt anti-europene, dar SUA este mai îngrijorată de crearea unui “stat neliberal” de către premierul ungar Viktor Orban.
Diplomatul american a exprimat aceste temeri marţi în cadrul unei audieri la Comitetul pentru Afaceri Externe din cadrul Congresului american. Yee a susţinut că atitudinea Ungariei nu se conformează cu valorile democratice pe care aceasta a promis să le susţină.
Yee, vicesecretar adjunct pentru probleme europene, a notat că “în ultimii cinci ani” premierul ungar Viktor Orban a promovat reforme care au subminat independenţa constituţională şi au slăbit separarea puterilor în stat.
Lista sa include un amendament din 2011 care a afectat abilitatea Curţii Constituţionale de a monitoriza noile legislaţii şi care a creat “posturi vacante pentru numirile [juridice] susţinute de guvern”.
El a declarat că legea calomniei, în 2010, a dus la crearea “unui mediu mediatic ... dominat de entităţi media care fie sunt conduse de stat fie susţin guvernul, iar autocenzura pare să fi devenit mult mai răspândită.”
El a declarat că, înaintea alegerilor din 2014, reformele electorale au declanşat “reguli restrictive de campanie, rapoarte media părtinitoare şi activităţi de campanie care au afectat separaţia dintre partidul politic şi stat.”
Acesta s-a plâns în legătură cu o suprimare în 2014 a societăţii civile susţinute din afară, care a inclus şi raiduri ale poliţiei.
Au fost vizate acele grupuri care au chestionat practicile şi politicile guvernului, a declarat Yee. “Situaţia este într-un impas, se desfăşoară unele proceduri şi ONG-urile aşteaptă să li se declarare nevinovăţia.”
El a mai declarat că Orban a permis ca problema acuzaţiilor de corupţie formulate împotriva guvernului său să se amplifice, protejând anumiţi oficiali acuzaţi şi pedepsindu-i pe acuzatori.
Diplomatul a notat că Ungaria este un aliat hotărât, un partener valoros şi un prieten apropiat al Statelor Unite, dar a avertizat că o slăbire internă face loc infiltrării influenţelor negative din partea Rusiei. “NATO trebuie să se asigure că toţi membrii săi sunt puternici pe plan intern.”
Anul trecut SUA a impus o interdicţie pentru acordarea de vize în cazul a şase oficiali ungari implicaţi în reforme.
O sursă din Washington a declarat pentru EUobserver că SUA ar putea suspenda privilegiile de care se bucură Ungaria în privinţa vizelor dacă situaţia se deteriorează.
Avertizări verbale
La rândul său, Comisia Europeană a emis în anii recenţi anumite avertismente.
Dar plângerile sale nu au dus niciodată la acţiuni punitive iar Orban a introdus şiretlicuri în legislaţie pentru a scăpa de presiunile Bruxelles-ului.
Comisarul UE însărcinat cu acest dosar, fostul ministru olandez de Externe Frans Timmermans, într-o dezbatere desfăşurată în Strasbourg tot marţi, a declarat că, dacă Ungaria reintroduce pedeapsa capitală, s-ar putea ca Budapestei să i se suspende drepturile de votare în Consiliul UE.
“Nu vom ezita o secundă într-un astfel de caz”, a declarat el.
El a descris afirmaţia guvernului Orban că imigranţii sunt potenţiali terorişti ca fiind “atât maliţioasă cât şi pur si simplu greşită.”
Orban, care a participat la dezbaterea din Parlamentul European, a declarat că UE ar trebui să îşi schimbe regulile, incluzând-o pe cea privind pedeapsa cu moartea, dacă alegătorii vor dori acest lucru.
“Aceste reguli sunt create de oameni şi prin urmare pot fi schimbate de oameni. Aceasta este libertatea, aceasta este democraţia”, a declarat el.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.