Google nu va schimba modul în care sunt clasificate website-urile, în ciuda criticilor Kremlinului

(Getty Images)

Google a declarat că nu va schimba modul în care clasifică website-urile după ce Moscova a exprimat temeri că motorul de căutare ar putea adopta o atitudine discriminatorie faţă de organizaţiile media ruseşti.

La începutul acestei luni, Agenţia pentru supravegherea comunicaţiilor din Rusia a afirmat că doreşte ca gigantul american în Internet să clarifice dacă plănuieşte să reducă rezultatele căutării pentru articolele website-urilor de ştiri ruseşti Sputnik şi RT, cunoscut anterior ca Russia Today.

Cererea a fost făcută de Roskomnadzor după ce Eric Schmidt, preşedintele companiei mamă a Google, Alphabet, a fost întrebat despre articolele Sputnik la o conferinţă ce a avut loc la începutul lunii noiembrie. El a afirmat că Google lucrează pentru a oferi mai puţină importanţă “acestor tipuri de website-uri”, în loc să le înlăture cu totul.

Declaraţia lui Schmidt a atras nemulţumirea autorităţilor ruse, iar Roskomnadzor a afirmat săptămâna trecută că va lua acţiuni împotriva Google dacă va adopta o poziţie discriminatorie împotrivă organizaţiilor media ruseşti.

“Am dori să vă informăm că, atunci când a discutat despre clasificarea surselor-web, inclusiv website-urile RT şi Sputnik, dr. Eric Schmidt a făcut referire la eforturile continue ale Google de a îmbunătăţi calitatea căutărilor”, a declarat Google într-o scrisoare postată luni pe website-ul Roskomnadzor.

Agenţiile americane de informaţii au afirmat că website-urile finanţate de statul rus Sputnik şi RT sunt folosite pentru răspândirea de informaţii eronate sau false.