Moscova extinde sancţiunile împotriva Turciei

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru extinderea sancţiunilor economice împotriva Turciei, au anunţat oficialii de la Kremlin.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Decretul, semnat luni, are rolul de a implementa sancţiunile neaplicate ce au fost impuse iniţial împotriva Turciei în 28 noiembrie şi de a implementa noi măsuri ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Primele sancţiuni ale Rusiei împotriva Turciei au fost aplicate la patru zile după ce armata turcă a doborât în 24 noiembrie un bombardier rusesc Suhoi în apropierea graniţei turco-siriene. Ankara a susţinut că avionul a pătruns în spaţiul său aerian în ciuda avertismentelor repeetate adresate pilotului rus. Moscova respinge aceste afirmaţii.

Sancţiunile au inclus o interdicţie privind angajarea cetăţenilor turci de către companiile şi firmele ruseşti, restricţionarea importurilor anumitor produse turceşti, precum legume şi fructe, o interdicţie asupra curselor charter între cele două ţări şi, de asemenea, suspendarea vânzării de pachete turistice către Turcia – o destinaţie preferată de turiştii ruşi.

Conform noului ordin prezidenţial, va mai fi impusă o interdicţie privind operaţiunile mai multor organizaţii aflate sub jurisdicţia Turciei precum şi limitarea activităţilor organizaţiilor turceşti în Rusia.

La rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat că Moscova va introduce măsuri suplimentare împotriva Ankarei ca răspuns la doborârea avionului de luptă rusesc, urmând ca acestea să fie anunţate ulterior.

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, refuzând să suspende cooperarea dintre Turcia şi Rusia, a susţinut: “Credem că este nevoie de un răspuns adecvat faţă de acţiunile neprietenoase”.

După incidentul din 24 noiembrie, Putin a declarat că vor exista consecinţe serioase pentru relaţiile dintre Moscova şi Ankara, catalogând doborârea avionului rusesc ca “un cuţit înfipt în spate de complici ai teroriştilor”.