SUA aplică sancţiuni asupra Rosneft Trading în Venezuela

Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro.
Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Statele Unite au intensificat, marţi, presiunea asupra Venezuelei, punând pe lista neagră o filială a companiei Rosneft, după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a declarat că firma oferă o linie financiară guvernului preşedintelui Nicolas Maduro asupra căruia SUA aplică sancţiuni.

Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancţiuni pentru Rosneft Trading SA, unitatea de tranzacţionare cu sediul la Geneva a Rosneft, ca parte a pedepsirii Kremlinului pentru susţinerea acordată guvernului lui Maduro.

Evoluţia complică şi mai mult relaţiile dintre SUA şi Rusia.

Rusia a condamnat sancţiunile, spunând că reprezintă o concurenţă neloială şi nu vor descuraja Moscova să continue să sprijine Venezuela. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că acţiunea ar deteriora în continuare relaţiile cu Washingtonul şi ar submina comerţul liber global.

Ministrul de Externe venezuelean, Jorge Arreaza, a numit acţiunea SUA „unilaterală” şi „coercitivă” şi a declarat că Washingtonul a continuat „să atace poporul venezuelean, încercând să genereze suferinţă şi greutăţi”.

Oficialii americani au acuzat filiala Rosneft că ar fi propulsat sectorul petrolier venezuelean şi că s-a angajat în „trucuri” şi transferuri de ţiţei pentru a submina activ sancţiunile americane.

„Cred că acesta este un pas foarte semnificativ şi cred că veţi vedea că firme din întreaga lume, din sectorul petrolier, se vor îndepărta de tranzacţiile cu Rosneft Trading”, a declarat reporterilor Elliott Abrams, reprezentantul special al SUA pentru Venezuela.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a adăugat într-o declaraţie: „Statele Unite sunt hotărâte să împiedice jefuirea activelor petroliere din Venezuela de către regimul corupt Maduro”.

Abrams a declarat că Rosneft Trading gestionează acum aproximativ 70 la sută din petrolul venezuelean. Oficialii americani au avertizat companiile din întreaga lume cu privire la relaţiile cu Rosneft Trading.

Rosneft a numit sancţiunile „ultraj” şi a spus că autorităţile americane, în conversaţiile cu compania, au recunoscut în mod repetat că nu încalcă nicio restricţie. Rosneft a declarat că Departamentul Trezoreriei SUA nu a prezentat nicio dovadă a încălcărilor.

În ianuarie 2019 SUA l-au recunoscut pe liderul opoziţiei venezuelean Juan Guaido drept preşedintele interimar legitim al naţiunii, după ce campania de realegere din 2018 a lui Maduro a fost descrisă pe scară largă ca frauduloasă.

Maduro rămâne la putere, susţinut de militarii din Venezuela, precum şi de Rusia, China şi Cuba. Maduro a condus ţara către o prăbuşire economică fără precedent, preşedintele socialist fiind acuzat de corupţie şi încălcarea drepturilor omului.

Odată cu sancţiunile, Statele Unite au emis şi o licenţă generală care le permite companiilor ca în 90 de zile să-şi încheie tranzacţiile cu Rosneft Trading.

Sancţiunile de marţi îngheaţă orice active deţinute de Rosneft Trading în SUA şi de preşedintele consiliului de administraţie şi preşedintele filialei, Didier Casimiro, care este şi vicepreşedinte al companiei-mamă.

Acţiunile Rosneft au scăzut cu 2,7 la sută în urma măsurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe