SUA adaugă un câmp petrolier rusesc pe lista sa de sancţiuni

Statele Unite au adăugat un câmp petrolier şi de gaze rusesc, Yuzhno-Kirinskoye, pe lista sa de sancţiuni ce au fost aplicate sectorului industriei energetice ruseşti datorită acţiunilor Moscovei în Ucraina, conform Reuters.
Sondă (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.08.2015

Statele Unite au adăugat un câmp petrolier şi de gaze rusesc, Yuzhno-Kirinskoye, pe lista sa de sancţiuni ce au fost aplicate sectorului industriei energetice ruseşti datorită acţiunilor Moscovei în Ucraina, conform Reuters.

Guvernul federal american a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că acest câmp, localizat în Marea Ohoţk de pe coasta siberiană şi deţinut de cel mai mare producător rus de gaze, Gazprom, conţine rezerve substanţiale de petrol precum şi unele rezerve de gaze.

“Câmpul Yuzhno-Kirinskoye este adăugat pe Entity List deoarece s-a raportat că ar conţine rezerve substanţiale de petrol”, conform anunţului acestei decizii publicat în Registrul Federal american.

Gazprom a refuzat să comenteze.

Adăugarea câmpului pe lista sancţiunilor înseamnă că va fi nevoie de o licenţă pentru exporturile, reexporturile sau transferurile de petrol din această locaţie, conform deciziei. Câmpul a fost descoperit în 2010, conform Gazprom.

Douglas Jacobson, un avocat din Washington specializat în comerţul internaţional, a declarat că adăugarea câmpului pe lista sancţiunilor “reprezintă o nouă săgeată în tolba de sancţiuni americane aplicate împotriva Rusiei.”

El a declarat că noua măsură înseamnă că nici unprodus de origine americană sau nici un produs de origine non-americană dar care are un conţinut american de peste 25% nu pot fi exportate sau reexportate către acel câmp fără o licenţă din partea Departamentului american al Comerţului. Jacobson a adăugat că sunt mici şansele ca o astfel de licenţă să fie emisă.

“Acest lucru merge dincolo de sancţiunile actuale împotriva Rusiei, care interzic ca anumite produse să fie exportate în Rusia dacă vor fi folosite direct sau indirect în explorarea şi producţia de petrol şi gaze în apele adânci ruseşti (de peste 150 de metri)”, a declarat Jacobson într-un email.

Noua măsură se adaugă ansamblului de măsuri luate începând cu anul trecut de către SUA şi Uniunea Europeană după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, SUA a impus sancţiuni suplimentare asupra unor companii şi persoane din Rusia şi Ucraina implicate în conflictul ucrainean. Printre noii sancţionaţi se află asociaţi ai unui magnat rus al comerţului cu gaze, operatori portuari din Crimeea şi foşti oficiali ucraineni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor