Criza economică alungă străinii din Rusia
focus
alte articole
Străinii care trăiau şi munceau în Rusia părăsesc acum această ţară în masă, a dezvăluit Serviciul Federal rus pentru Imigraţie.
Începând cu ianuarie 2014, 41% dintre cetăţenii spanioli, 38% dintre cei britanici, 36% dintre cei americani şi 31% dintre cetăţenii germani au părăsit Rusia, a raportat luni ziarul Noviye Izvestia.
Scăderea preţului la petrol şi câteva valuri de sancţiuni impuse împotriva Moscovei de către Occident după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi implicarea sa în conflictul separatist din estul Ucrainei au făcut ca rubla să îşi piardă 40% din valoare în faţa dolarului în 2014 şi au împins ţara într-o criză economică.
Multe corporaţii internaţionale mari şi-au închis filialele în Rusia sau şi-au retras specialiştii străini – care câştigă mai mult decât omologii lor ruşi, a raportat Noviye Izvestia.
Specialiştii străini câştigă deseori cu 25-30% mai mult decât colegii lor la fel de calificaţi din Rusia, a declarat Ella Mihailova, consultant pentru agenţia de recrutare Penny Lane Personnel, fiind citată de Izvestia.
Imigranţii din ţările occidentale nu sunt singurii afectaţi de înrăutăţirea condiţiilor de pe piaţa rusească a muncii. Până la începutul acestei luni, aproximativ 20% dintre cetăţenii veniţi din Tajikistan pentru a lucra în Rusia au părăsit această ţară, a raporat luni ziarul financiar Vedomosti.
În 2014, între 1,2 şi 1,3 milioane de cetăţeni din Tajikistan au muncit în Rusia, a raportat Vedomosti. Începând cu 1 iulie, doar 1 milion au mai rămas.
Sumangul Tagoizoda, ministrul Muncii şi Imigraţiei din Tadjikistan, a atribuit această tendinţă crizei economice din Rusia şi legislaţiei mai stricte privind imigraţia, conform Interfax.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.