OSCE: 21 de soldaţi morţi au fost transportaţi peste graniţa ruso-ucraineană din august 2014
alte articole
Observatorii misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au observat, începând cu august 2014, peste 20 de vehicule care au transportat cadavrele mai multor soldaţi peste graniţa ruso-ucraineană, a declarat joi observatorul şef al misiunii de monitorizare a OSCE, Paul Picard, conform Kyiv Post.
Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul agenţiei de ştiri Interfax-South, în regiunea Rostov, Picard a declarat că mai multe automobile ce transportau aşa numitul “Cargo 200” (un nume de cod pentru cadavrele de soldaţi) au traversat graniţa ruso-ucraineană prin punctele de frontieră “Doneţk” şi “Gukovo”. Sicriele au fost transportate în mini-dube Gazel. În total, 21 de sicrie au fost zărite ca fiind transportate peste graniţă începând cu august 2014.
Conform lui Picard, mini-dubele cu sicrie au trecut graniţa ruso-ucraineană în ambele direcţii.
El a mai susţinut că autovehiculele care trec de obicei peste graniţă sunt acoperite şi observatorii nu pot vedea ce este înăuntrul lor.
Picard a mai declarat că observatorii OSCE nu au văzut persoane înarmate trecând graniţa ruso-ucraineană la punctele de frontieră Doneţk şi Gukovo în ultimul an.
La aceste două puncte de frontieră, a explicat Picard, observatorii OSCE au văzut persoane îmbrăcate în uniforme militare cu diferite însemne de identificare, incluzând însemnele pentru Novorusia, susţine Kyiv Post.
În ultimul an, membrii misiunii OSCE nu au observat niciun echipament militar trecând graniţa în aceste două puncte, excepţie făcând echipamentele serviciului de grănicieri, a mai declarat Picard.
Totuşi, observatorii OSCE au văzut elicoptere, avioane şi drone trecând deasupra punctelor de frontieră Doneţk şi Gukovo de cel puţin 115 ori, a adăugat el.
SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei trimiţând soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.
Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.
Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.
Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi. La rândul său, armata ucraineană susţine că numărul soldaţilor ucişi este de peste 2.300.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.