Şeful Forţei iraniene Quds a vizitat Rusia, încălcând o interdicţie a ONU pentru călătorie

Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds.
Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.08.2015

Şeful Forţei militare iraniene de elită Quds, care este supus unei interdicţii de călătorie de către ONU, a vizitat Rusia, au declarat la sfârşitul săptămânii trecute două surse ale securităţii americane, conform Reuters.

Începând cu 2007, Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds, care este o ramură din străinătate a Gărzilor Revoluţionare iraniene, a fost supus de către Consiliul de Securitate al ONU unei interdicţii internaţionale de călătorie şi i s-au îngheţat activele.

Fox News a raportat joi că Soleimani a sosit la Moscova în 24 iulie şi s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul Apărării Serghei Şoigu, înainte să părăsească această ţară trei zile mai târziu.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat că ar fi avut loc o întâlnire între Soleimani şi Putin, a raportat agenţia de ştiri RIA.

O sursă a securităţii americane a declarat pentru Reuters că raportul Fox News este adevărat, dar că nu este clar ce anume s-a discutat la acea întâlnire.

Un oficial senior în administraţia Obama a declarat că sancţiunile americane impuse asupra lui Soleimani rămân în vigoare.

“Vom menţine sancţiunile asupra Gărzii Islamice Revoluţionare, asupra Forţei Quds, a conducerii sale – inclusiv asupra lui Qassem Soleimani – şi asupra întregii sale reţele”, a declarat oficialul american.

Doi oficiali din cadrul Ministerului rus de Externe au declarat că nu pot nici confirma şi nici nega vizita lui Soleimani la Moscova. Ministerul rus al Apărării nu a fost disponibil pentru comentarii.

Washingtonul a declarat în 2007 că Forţa Quds a lui Soleimani este o susţinătoare a terorismului. Uniunea Europeană a făcut aceeaşi declaraţie în 2011.

În plus, guvernele occidentale şi Israelul acuză că această forţă înarmează mai multe grupuri militante din Orientul Mijlociu. Astfel, statelor membre ONU li se cere să refuze accesul pe teritoriile lor a persoanelor incluse pe listele negre.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor