SUA acuză Rusia că alimentează conflictul din estul Ucrainei

O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.02.2018

SUA a acuzat Rusia că alimentează conflictul din Ucraina prin ignorarea angajamentelor prevăzute în acordurile de pace semnate la Minsk.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat într-o declaraţie publicată marţi că Rusia continuă să nege implicarea sa directă în violenţele care au izbucnit în aprilie 2014 între trupele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii pro-ruşi care controlează zone din regiunile Lugansk şi Doneţk. Conflictul a provocat până acum peste 10.300 de morţi.

Regimurile de încetare a focului anunţate ca parte a acordurilor de pace de la Minsk – încheiate în septembrie 2014 şi februarie 2015 cu scopul de a pune capăt conflictului – au eşuat să reziste.

“Din păcate, Rusia continuă să ignore angajamentele sale prevăzute în acordurile de la Minsk, alimentând un conflict aprins în Ucraina”, a precizat declaraţia Departamentului de Stat.

Luni, Kievul a declarat că unul dintre soldaţii săi a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi în ciocniri armate în estul ţării.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că separatiştii susţinuţi de Rusia au încălcat de 11 ori în ultimele 24 de ore regimul de încetare a focului, care a fost oricum deseori nerespectat. În cele mai recente incidente armate, separatiştii ar fi folosit mitraliere, lansatoare de grenade şi mortiere.

La rândul lor, separatiştii au susţinut că forţele guvernului ucrainean au încălcat de nouă ori acordul de încetare focului, folosind aceleaşi tipuri de arme.

Un nou acord de încetare a focului a fost semnat la sfârşitul anului trecut şi urma sa înceapă în 23 decembrie, însă de atunci ambele tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului.

După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi după izbucnirea luptelor din estul Ucrainei, SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni – precum îngheţări de active, interdicţii de călătorie şi alte restricţii financiare asociate – asupra unui anumit număr de cetăţeni şi companii din Rusia, precum şi asupra unor lideri separatişti pro-ruşi.

În 26 ianuarie, guvernul american a aplicat noi sancţiuni împotriva a 21 de persoane şi 9 companii asociate cu conflictul est-ucrainean, fiind cea mai recentă acţiune a Washingtonului de a pune presiune pe grupurile cele mai implicate în războiul de aproape 4 ani.

“Conlucrând îndeaproape cu Franţa şi Germania, SUA continuă să ceară guvernului rus să pună capăt agresiunii în Ucraina”, se precizează în declaraţia Departamentului de Stat.

“SUA foloseşte această oportunitate pentru a reitera faptul că sancţiunile noastre vor rămâne în vigoare până când Rusia va implementa în întregime obligaţiile sale prevăzute de acordurile de la Minsk. Sancţiunile noastre separate legate de Crimeea vor rămâne în vigoare până când Rusia va returna Ucrainei peninsula”, s-a mai precizat în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor