Avion de spionaj american interceptat de ruşi deasupra Mării Negre. SUA acuză manevre nesigure
alte articole
Un avion de vânătoare rusesc Su-27 a interceptat un avion de spionaj american Lockheed EP-3 deasupra Mării Negre.
“Zborul avionului Su-27 a fost desfăşurat în conformitate cu regulile internaţionale şi nu au existat situaţii de urgenţă”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-o declaraţie publicată luni.
Incidentul a avut loc luni, în timp ce Moscova a trimis avionul Su-27 ca răspuns la un obiect de zbor neidentificat ce se îndrepta spre graniţa rusă.
După identificarea avionului american ca EP-3E Aries II, avionul rusesc l-a escortat în direcţie opusă spaţiului aerian al Rusiei “de la o distanţă sigură”, declară ministerul rus.
După incident, Departamentul de Stat al SUA a precizat însă că interceptarea nu a a avut loc în condiţii de siguranţă, pentru că avionul rusesc s-a apropiat la o distanţă de aproximativ 1,5 metri de avionul american.
“Acesta este cel mai recent exemplu al activităţilor militare ruse care ignoră normele şi acordurile internaţionale”, se susţine în declaraţie, cerând Rusiei “să pună capăt acestor acţiuni nesigure”.
Marina SUA a declarat de asemenea că manevrele avionului rusesc nu au fost sigure.
“Această interacţiune a fost etichetată ca fiind nesigură din cauza faptului că avionul Su-27 s-a apropiat la o distanţă de 1,5 metri şi a trecut direct prin cursul de zbor al avionului EP-3, forţându-l pe aceasta să zboare prin turbulenţa de siaj provocată de avionul Su-27”, conform declaraţiei.
“Armata rusă are dreptul să opereze în spaţiul aerian internaţional, dar trebuie să respecte setul de standarde internaţionale pentru a garanta siguranţa şi pentru a preveni apariţia unor incidente”, se precizează în declaraţie.
Interceptările efectuate de avioane ruseşti şi NATO, când avioanele se apropie unul de celălalt pentru identificare au devenit frecvente deasupra Mării Baltice în ultimii câţiva ani, în condiţiile în care alianţa vestică şi-a consolidat prezenţa în regiune după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi s-a implicat în conflictul din estul Ucrainei.
Kremlinul a criticat în repetate rânduri ceea ce consideră a fi o atitudine împotriva Rusiei şi o rusofobie tot mai mari în Europa şi a declarat că actuala comasare militară a NATO aproape de graniţele sale reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională. Mai mult, Moscova acuză NATO de alimentarea panicii pentru a justifica creşterea cheltuielilor militare în rândul statelor sale membre.