La OSCE, SUA acuză Rusia că alimentează războiul din Ucraina

Observatori OSCE în estul Ucrainei.
Observatori OSCE în estul Ucrainei. (Getty Images)

Misiunea americană la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a publicat o declaraţie dură în care a acuzat Rusia “de încălcări continue ale legii internaţionale” în Ucraina.

Declaraţia postată joi a susţinut că “agresiunea” Moscovei în estul Ucrainei a avut ca rezultat un “conflict permanent care a costat viaţa a peste 10.000 de ucraineni”. Declaraţia a cerut din nou Moscovei şi intermediarilor săi să permită accesul ajutoarelor umanitare internaţionale în zonele de conflict.

“Dacă Rusia doreşte să ajute în ceea ce priveşte criza umanitară pe care a creat-o, atunci ar trebui... să contribuie la Planul de răspuns umanitar al ONU”, se precizează în declaraţie.

De asemenea, în declaraţie sunt exprimate temerile celor “suficient de curajoşi să ia atitudine împotriva ocupării Crimeei de către Rusia”, în special ale tătarilor crimeeni. Declaraţia a susţinut că aceştia sunt persecutaţi “cu impunitate”, detaliind “raidurile continue asupra locuinţelor tătarilor” şi arestările efectuate pe baza unor acuzaţii inventate.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, atrăgând asupra sa condamnări şi sancţiuni internaţionale.

Declaraţia SUA a notat că oficiali ruşi au afirmat că luptele din Ucraina sunt echivalentul unui “război civil”.

“Ştim cu toţii adevărul – războiul brutal din Donbas este alimentat şi continuat de Rusia”, se precizează în declaraţie.

Declaraţia a concluzionat afirmând: “Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată ocuparea şi anexarea Crimeei de către Rusia. Sancţiunile aplicate împotriva Rusiei în legătură cu Crimeea vor rămâne în vigoare până când Rusia returnează Ucrainei controlul deplin asupra peninsulei”.