SUA acuză doi spioni chinezi că au încercat să intervină în urmărirea penală a companiei Huawei

Merrick Garland - procurorul general al SUA (Youtube - captură ecran)
D.B.
25.10.2022

Autorităţile americane au acuzat doi ofiţeri de informaţii chinezi că au încercat să obstrucţioneze urmărirea penală a companiei Huawei, într-unul dintre cele trei cazuri anunţate luni, despre care oficiali guvernamentali spun că pune în lumină "încălcarea flagrantă a legilor internaţionale" de către Beijing, transmite Financial Times.

În documentele depuse în instanţă, Departamentul de Justiţie a susţinut că doi cetăţeni chinezi au plătit unui ofiţer de poliţie american 61.000 de dolari în bitcoin pentru a obţine informaţii despre urmărirea penală şi ancheta împotriva marii companii chineze de telecomunicaţii.

Deşi compania nu a fost numită, detaliile din documentele juridice corespund descrierii Huawei. Reuters a citat, de asemenea, o persoană familiarizată cu această chestiune care a confirmat că este vorba despre compania Huawei.

Guochun He şi Zheng Wang, care sunt în continuare în libertate, au fost acuzaţi de obstrucţionarea justiţiei. De asemenea, au fost acuzaţi de spălare de bani în legătură cu mita plătită în bitcoin.

Ca parte a presupusei scheme, care a început în 2019, He şi Wang au fost acuzaţi că au căutat informaţii despre angajaţii companiei intervievaţi de guvernul american, precum şi strategia de proces a procurorilor, probele şi lista de martori. Fără ca ei să ştie, angajatul guvernului american lucra, de asemenea, cu FBI, au declarat procurorii.

Huawei nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. În 2020, DOJ a acuzat compania chineză că a încercat să îşi însuşească în mod abuziv proprietatea intelectuală de la companiile americane de tehnologie. Huawei a pledat nevinovat la acuzaţiile de escrocherie şi furt de secrete comerciale.

Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, fusese, de asemenea, acuzată în 2019 de fraudă bancară şi fraudă electronică. Ea a fost reţinută în Canada, iar ulterior a fost eliberată după ce a ajuns la un acord cu guvernul SUA.

Cazul vine în contextul în care tensiunile au continuat să crească între Washington şi Beijing în legătură cu o serie de probleme, inclusiv în domeniul tehnologiei. Recent, administraţia lui Joe Biden a făcut să se clatine industria cipurilor din China prin implementarea unor controale severe la export care vor limita accesul acesteia la cipuri informatice avansate.

În plus faţă de cazul Huawei, DOJ a dezvăluit luni alte două cazuri care implică cetăţeni chinezi, fiecare dintre acestea "punând în evidenţă încălcarea flagrantă de către guvernul chinez a legilor internaţionale în timp ce se străduieşte să îşi proiecteze viziunea autoritară în întreaga lume", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

"Guvernul Chinei a căutat să interfereze cu drepturile şi libertăţile persoanelor din Statele Unite şi să submineze sistemul nostru judiciar care protejează aceste drepturi. Nu a reuşit", a declarat Merrick Garland, procurorul general al SUA.

Într-un caz, autorităţile americane au acuzat şapte cetăţeni chinezi că au conspirat pentru a repatria cu forţa un cetăţean chinez din SUA, în cadrul unei campanii cunoscute sub numele de "Operaţiunea Fox Hunt", despre care Beijingul spune că are ca scop repatrierea unor presupuşi fugari.

"Republica Populară Chineză are o istorie de a viza disidenţii politici şi criticii guvernului care au căutat ajutor şi refugiu în alte ţări", a declarat Garland.

DOJ a susţinut că inculpaţii l-au hărţuit ani de zile pe rezidentul american şi pe membrii familiei sale. De asemenea, guvernul chinez i-a "hărţuit" pe cei vizaţi prin intentarea unui proces la tribunalul statului New York, acuzându-i că au furat fonduri de la un fost angajator cu sediul în China, a precizat DOJ.

Doi dintre inculpaţi - un rezident american, care ar fi fost dirijat de oficiali guvernamentali chinezi, şi fiica acestuia - au fost arestaţi săptămâna trecută. Ceilalţi sunt în continuare în libertate.

Într-un al treilea caz, DOJ a acuzat patru cetăţeni chinezi, dintre care trei ofiţeri de informaţii, de o schemă de un deceniu care ar fi avut ca scop recrutarea de persoane, cum ar fi profesori universitari şi foşti oficiali din cadrul forţelor de ordine, prin intermediul unui think-tank fals, pentru a acţiona în numele Beijingului.

Potrivit DOJ, unei ţinte i s-au oferit călătorii plătite integral în China, în timpul cărora i s-a cerut să ajute la blocarea protestelor din SUA legate de Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing şi să furnizeze o tehnologie "sensibilă" pentru amprentele digitale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor