Sturza: unii demnitari ar trebui să facă puşcărie
alte articole
Corupţia este un element sensibil pentru europeni. Pentru că este un element de etică şi de morală, profund înrădăcinată în conştiinţa europenilor. Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, susţine că în viitorul apropiat ar putea fi reţinuţi mai mulţi demnitari de rang înalt din ţară pentru acte de corupţie, drept dovadă concludentă pentru Bruxelles că la noi sunt implementate reformele. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
„Mi se pare că astăzi guvernarea de la Chişinău un pic exagerează, atunci când stârneşte unele aşteptări legate de liberalizarea regimului de vize. Prognoza mea este că liberalizarea, în condiţiile când vor fi respectate toate cerinţele, va fi, mai degrabă, în anul 2016, decât în anul viitor. Europenii sunt foarte sensibili la această temă din două considerente. În primul rând, pentru că este un element de etică şi de morală, profund înrădăcinată în conştiinţa europenilor şi, în al doilea rând, o ţară coruptă nu poate să gestioneze un sistem eficient de control al graniţei şi emigraţiei”, a declarat Sturza.
Potrivit lui, România anume din aceste cauze de mulţi ani este în afara zonei Schengen şi nu se întrevăd şanse de a fi acceptată curând. Ex-premierul a dat de înţeles că astăzi, în pofida sprijinului UE şi al Bruxellesului, Moldova este prinsă într-un joc geopolitic, de anvergură, în care rolul principal îi revine Ucrainei.
„Atunci când corupţia este la toate nivelele, de la funcţionarii mici până la nivelul înalt, este foarte greu să dai garanţii că, în condiţiile de liberă circulaţie, nu vor fi abuzuri şi nu vor fi tot felul de lucruri incorecte. De la Bruxelles va veni un fax în care va fi scris: trebuie să puneţi la puşcărie atâţia foşti prim-miniştri, atâţia miniştri, atâţia deputaţi, atâţia vameşi. Aceasta se va cere, nu se va cere să venim cu declaraţii, cum că, noi facem reformă”, a menţionat Sturza.
Totodată, Ion Sturza susţine că, în prezent, nu există voinţă politică pentru a lupta cu corupţia. Oamenii s-ar lipsi de fluxuri băneşti care astăzi sunt de multe milioane de euro lunar. E greu să te desprinzi de aşa ceva.