Studiu: UE are alternative pentru biocombustibilii poluanţi

Potrivit unui raport realizat de institutul olandez de cercetare CE Delft, la cererea unor organizaţii de mediu, Uniunea Europeană ar putea înlocui în mod eficient carburanţii fosili utilizaţi în transporturi cu carburanţi din surse regenerabile, fără a recurge la biocombustibilii care afectează mediul.
. (Photos.com)
Ioana Statescu
18.01.2013

Potrivit unui raport realizat de institutul olandez de cercetare CE Delft, la cererea unor organizaţii de mediu, Uniunea Europeană ar putea înlocui în mod eficient carburanţii fosili utilizaţi în transporturi cu carburanţi din surse regenerabile, fără a recurge la biocombustibilii care afectează mediul.

Raportul „Alternative sustenabile pentru biocarburanţii utilizaţi în Uniunea Europeană, proveniţi din plante cultivate” explorează scenarii care recomandă o schimbare majoră a politicii UE, acordând prioritate eficienţei energetice şi accelerării adoptării energiei electrice din surse regenerabile şi a biocarburanţilor durabili, cum ar fi cei produşi din deşeuri şi reziduuri, transmite rtv.net.

Conform obligaţiilor asumate la nivelul UE, până în 2020, 10% din carburanţii utilizaţi în sectorul european al transporturilor trebuie să provină din surse regenerabile, în timp ce producătorii de carburanţi sunt şi ei obligaţi să reducă cu 6% intensitatea de carbon a acestora, relevă asociaţia Terra Mileniul III.

Guvernele ţărilor membre ale UE intenţionează să atingă aceste obiective prin folosirea pe scară largă a biocarburanţilor produşi din plante cultivate pe terenuri agricole sau forestiere, ignorând impactul semnificativ de mediu şi social al acestora, inclusiv ocuparea de noi terenuri destinate culturilor agricole şi emisiile de carbon rezultate.

Majoritatea biocarburanţilor comercializaţi în prezent în Europa au emisii de carbon egale sau doar cu puţin mai mici decât cele ale carburanţilor fosili convenţionali, în cazul în care se iau în considerare şi emisiile provenite de la Schimbarea Indirectă a Utilizării Terenului (ILUC), se arată într-un studiu al Comisiei Europene.

Raportul CE Delft, realizat la cererea organizaţiilor europene Greenpeace, BirdLife Europa, European Environmental Bureau şi Transport&Environment, arată ce înseamnă o schimbare reală a politicii în acest domeniu, în comparaţie cu compromisul complet nesatisfăcător oferit de către Comisie în octombrie 2012.

Astfel, dacă propunerea Comisiei va fi adoptată în forma ei actuală, cel puţin jumătate din ţinta de 10% pentru biocarburanţii utilizaţi în transporturi, până în 2020, ar fi îndeplinită cu ajutorul unor biocarburanţi care afectează mediul, concomitent cu permisiunea creşterii consumului total a acestora.

„Acest raport arată cât de greşită este actuala politică a UE în acest domeniu, dar şi modul în care transportul poate deveni mai curat, fără utilizarea biocarburanţilor cu impact de mediu şi social negativ. Modul cel mai simplu şi mai sigur de a reduce impactul transporturilor rutiere şi feroviare asupra climei este acela de a reduce consumul de energie şi de a accelera electrificarea sistemului european de transport”, a declarat Sebastien Risso, director pentru politici forestiere al Greenpeace Europe.

Organizaţiile de mediu care au solicitat raportul îndeamnă Parlamentul European şi guvernele UE să se concentreze asupra soluţiilor alternative oferite în scenariul din raport, pentru a îndrepta politica europeană în domeniul biocarburanţilor destinaţi transporturilor. Această schimbare ar determina o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, până în 2020, contribuind, în acelaşi timp, la dezvoltarea de noi tehnologii, care constituie o sursă importantă de noi locuri de muncă. În acest fel, statele membre şi-ar putea îndeplini obligaţiile care le revin în cadrul politicii existente fără a utiliza, sau folosind o cotă mai redusă de biocarburanţi produşi din plante cultivate pe terenuri agricole sau forestiere.

„Acest scenariu nu va putea fi implementat imediat, el începe cu modificarea actualei propuneri a Comisiei Europene. Contabilizarea corectă a amprentei totale de carbon a biocarburanţilor, care include şi emisiile provenite din ILUC, constituie primul pas către carburanţi alternativi mai sustenabili. Prin urmare, facem apel la Parlamentul European şi la Consiliu să includă factorii ILUC în politica UE privind biocarburanţii", a subliniat Nusa Urbancic, manager de program pentru carburanţi în cadrul organizaţiei Transport&Environment.

Propunerea Comisiei va fi discutată de către miniştrii UE la Consiliile de energie şi de mediu din februarie şi martie şi, în următoarele luni, de către Parlamentul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor